Nórska tajná služba varovala pred útokmi pravicových extrémistov

Nórska tajná služba PST v piatok varovala pred možnými teroristickými útokmi pravicových extrémistov v Nórsku v budúcom roku. Vo vyhlásení citovanom listom Aftenposten uviedla, že tomuto nebezpečenstvu nasvedčuje podpora rôznych teroristických akcií vo svete, ktorú vyjadrili ľudia z krajne pravicového prostredia v krajine.

06.09.2019 17:58
debata (7)

„V roku 2019 niekoľko nórskych pravicových extrémistov vyjadrilo podporu páchateľom teroristických útokov na Novom Zélande a v Spojených štátoch. PST tiež zaznamenala niektoré vyhlásenia podporujúce páchateľa útoku v mešite v (meste) Baerumu z 10. apríla,“ uviedla tajná služba.

Prepadnutie mešity v meste Baerum, ležiacom neďaleko nórskej metropoly Osla, mal na svedomí teraz 22-ročný Philip Manshaus. Do mešity vrazil s niekoľkými zbraňami, ale prítomným veriacim sa ho podarilo premôcť a odzbrojiť skôr, než stačil zabíjať.

V polovici marca povraždil 28-ročný Brenton Tarrant 51 ľudí v dvoch mešitách v novozélandskom meste Christchurch. Aj jeho polícia zadržala a v máji budúceho roka s ním začne proces. Nórska PST v dnešnom vyhlásení tiež upozornila, že pravdepodobnými „symbolickými“ terčmi útokov by sa v Nórsku budúci rok mohli stať imigranti, moslimovia, Židia a ľudia z LGBT prostredia (osoby menšinové sexuálna orientácia).

Nórski pravicoví extrémisti tieto skupiny „považujú za existenčnú hrozbu pre Nórsko a Európu“, dodala na vysvetlenie tajná služba. Niektorí extrémisti podľa nej sú presvedčení o nevyhnutnosti násilia, aby sa uvedeným skupinám zabránilo „urobiť z etnických belochov a ich kultúry v Nórsku menšinu“.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Nórsko #teroristický útok #teroristická hrozba #pravicoví extrémisti