Ruský minister kultúry označil starostu Prahy 6 za nacistu

Ruský minister kultúry Vladimir Medinskij dnes v severoruskom Murmansku v rozhovore s ruskými novinármi prirovnal starostu Prahy 6 Ondřeja Kolářa k vodcovi regionálnej odbočky nacistickej strany NSDAP.

06.09.2019 18:18 , aktualizované: 18:44
debata (298)

Vedenie pražského obvodu kritizoval za zámer odstrániť pamätník ruského maršala Ivana Koneva. Medinskij zároveň poďakoval prezidentovi Milošovi Zemanovi, že pamätník ruského maršala obhajuje. Kolář zatiaľ výrok ruského ministra kultúry nekomentoval.

„Praha bola oslobodená už po páde Berlína,“ povedal minister Medinskij v Murmansku. „Nasadená bola Konevova armáda, 12 000 našich vojakov pri oslobodení Prahy zahynulo. Vďační obyvatelia Prahy postavili Konevovi pamätník. A zrazu starosta akéhosi obvodu povedal, že rada sa bude zaoberať demontážou pamätníka osloboditeľovi a záchrancovi mesta. Je to taký miestny gauleiter,“ povedal Medinskij s odkazom na post vodcu regionálnej pobočky nemeckej nacistickej strany NSDAP.

„Prezident Miloš Zeman ako múdry a vzdelaný človek povedal, že je to nehoráznosť, že sa tak postupovať nedá. Sme mu samozrejme vďační za podporu. Dúfame, že po jeho vystúpení miestne úrady prijmú správne rozhodnutie,“ uviedol Medinskij podľa agentúry TASS.

Zeman vo štvrtok v televízii Barrandov úvahy o odstránení sochy maršala Koneva kritizoval: „Tí, ktorí bojujú proti sochám, sú zbabelí, pretože socha sa nemôže brániť…Ja by som tam tú sochu odporúčal nechať a nestrápňovat sa neznalosťou histórie.“

Okolo Konevovho pamätníka v pražskom Bubenči panuje dlhodobá kontroverzia, ktorá vyústila do poškodzovania sochy, pokusov pamätník ohradiť a dokonca i demonštrácií. Mestská časť bude o pomníku rokovať 12. septembra na zastupiteľstve, starosta Kolář chce sochu presťahovať na iné miesto. Podľa ruského veľvyslanectva v Prahe je postup Prahy 6 zneuctením pamiatky vojakov Červenej armády padlých v bojoch proti nacistom za slobodu Československa.

298 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #nacista #Vladimir Medinskij #Ondřej Kolář