Rusko a Ukrajina dokončili výmenu zadržiavaných osôb

Rusko a Ukrajina uskutočnili v sobotu historickú výmenu 70 osôb, ktoré obe krajiny zadržiavali. Na kyjevskom letisku Boryspiľ pristálo lietadlo s 35 prepustenými Ukrajincami. Na moskovskom Vnukove privítali 35 Rusov, ktorých zadržiavali na Ukrajine. Informovala o tom agentúra DPA.

07.09.2019 10:00 , aktualizované: 15:18
rusko, ukrajina, námorníci, kerčský prieliv,... Foto: ,
Ukrajinskí námorníci väznení v Rusku.
debata (57)

Medzi prepustenými Ukrajincami je i 24 ukrajinských námorníkov zadržaných vlani v novembri po incidente v Kerčskom prielive, ako aj režisér Oleh Sencov, ktorý v ruskom väzení strávil päť rokov.

Prepustených krajanov prišiel na letisko pozdraviť aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. „Urobili sme prvý krok. Bolo to veľmi zložité. Neskôr dospejeme k výmene našich (vojnových) zajatcov,“ povedal ukrajinský prezident, ktorý na stránke president.gov.ua zverejnil aj menoslov 35 prepustených občanov Ukrajiny.

V konečnom dôsledku by celý proces mohol viesť k ukončeniu bojov na východe Ukrajiny, kde armáda od roku 2014 bojuje proti separatistom podporovaným Ruskom. Konflikt si doposiaľ vyžiadal viac ako 13.000 obetí na životoch.

Medzi 35 Ukrajinou prepustenými Rusmi, ktorí v sobotu pristáli na moskovskom letisku Vnukovo, je aj redaktor agentúry RIA Novosti-Ukrajina Kirill Vyšinskij, prepustený koncom augusta z ukrajinskej väzby. Na palube ruského lietadla bolo aj 16 osôb, ktorým udelil milosť ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Výmenu zadržiavaných osôb medzi Ruskom a Ukrajinou privítal v sobotu Kremeľ s tým, že už vo štvrtok ju ruský prezident Vladimir Putin označil za prvý významný krok k normalizácii vzťahov medzi Ruskom a Ukrajinou. Ocenil ju prostredníctvom svojej hovorkyne Marije Zacharovovej aj rezort ruskej diplomacie.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dlho pripravovaný spoločný krok Moskvy a Kyjeva označila za „nádejný signál“.

Frakcia Európskej ľudovej strany (EPP) v Európskom parlamente ho privítala prostrednítvom vyhlásenia zverejneného v Bruseli.

Za „dôležitý a povzbudzujúci krok k normalizácii vzťahov medzi dvoma členskými štátmi Rady Európy“ označil výmenu hovorca generálneho tajomníka Rady Európy (RE) Daniel Holtgen. Dodal, že RE pripravená podieľať sa na zmierovacom konaní na základe ustanovení Európskeho súdu pre ľudské práva.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina