Irán spustil nové centrifúgy na obohacovanie uránu

Irán uviedol v piatok do prevádzky výkonnejšie centrifúgy, aby tak rýchlejšie zvýšil svoje zásoby obohateného uránu. Teherán však zároveň umožní inšpektorom Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE), aby pokračovali v monitorovaní jeho jadrového programu. Informovala o tom v sobotu agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI).

07.09.2019 11:52 , aktualizované: 12:31
debata (33)

Hovorca AEOI Behrúz Kamálvandí uviedol, že organizácia spustila 20 centrifúg typu IR 4 a rovnaký počet centrifúg typu IR 6, čo je podľa neho tretí krok islamskej republiky v ústupe od záväzkov, ktoré pre ňu vyplývajú z jadrovej dohody uzavretej v roku 2015 medzi Teheránom a šiestimi svetovými mocnosťami – Britániou, Čínou, Francúzskom, Nemeckom, Ruskom a USA.

Spojené štáty v roku 2018 od dohody odstúpili a znovu zaviedli voči Teheránu sankcie vrátane embarga na dovoz iránskej ropy. Cieľom dohody z roku 2015 bolo obmedzenie jadrových ambícií Teheránu výmenou za zmiernenie sankcií, ktoré v minulosti na Islamskú republiku uvalili USA a EÚ.

„Tieto centrifúgy, i keď sú zapojené do výskumu a vývoja, pomôžu pri zvyšovaní zásob. Kapacita týchto strojov je mnohokrát vyššia ako tých predchádzajúcich. Spustené boli včera (v piatok),“ povedal na tlačovej konferencii v Teheráne Kamálvandí, pričom dodal, že inšpektori MAAE budú môcť aj naďalej pokračovať vo svojej práci. „Pokiaľ ide o monitorovanie a prístup MAAE… záväzky týkajúce sa transparentnosti si budeme plniť ako doteraz,“ dodal hovorca.

Zadržané plavidlo

Iránska pobrežná stráž zadržala v Hormuzskom prielive cudzie plavidlo a zajala 12 Filipíncov, ktorí tvorili jeho posádku. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na iránske médiá.

Podľa iránskej polooficiálnej tlačovej agentúry ISNA náklad lode tvorilo takmer 280 000 ton pašovanej nafty. Bližšie informácie o incidente agentúra nepriniesla. Veliteľstvo 5. flotily amerického vojenského námorníctva so sídlom v Bahrajne na žiadosť AP o vyjadrenie bezprostredne nereagovalo.

Irán v stredu prepustil časť 23-člennej posádky švédskeho tankera Stena Impero plaviaceho sa pod britskou vlajkou, ktorý v Hormuzskom prielive zadržali iránske revolučné gardy 19. júla. Stalo sa tak po tom, ako dva týždne predtým, 4. júla, príslušníci britského kráľovského námorníctva v britskom zámorskom území Gibraltár zadržali iránsky tanker Grace 1 (neskôr premenovaný na Adrian Darya 1) pre podozrenie z prepravy ropy do Sýrie, čo by bolo porušením sankcií Európskej únie voči Damasku.

Tanker bol prepustený 18. augusta po ubezpečení zo strany Iránu, že náklad nevyloží v Sýrii.

Irán v máji tohto roka oznámil, že nebude rešpektovať niektoré obmedzenia vyplývajúce z dohody z roku 2015, pokiaľ ostatné signatárske krajiny neurobia viac na zmiernenie amerických sankcií – najmä v súvislosti s predajom ropy. Teherán takisto pohrozil zavedením ďalších opatrení.

MAAE začiatkom júla potvrdila, že Irán začal obohacovať urán na 4,5-percentný podiel štiepneho izotopu U-235, hoci dohoda stanovuje limit 3,67 percenta. Potvrdila tiež prekročenie 300-kilogramového limitu pre zásoby nízkoobohatené­ho uránu.

Na konci augusta MAAE oznámila, že iránske zásoby obohateného uránu výrazne prevyšujú limit, ktorý Teheránu stanovila jadrová dohoda so svetovými veľmocami z roku 2015.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #obohacovanie uránu