Šéf francúzskej diplomacie vyzval na zlepšenie vzťahov s Ruskom

Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian vyzval v pondelok na zmiernenie napätia vo vzťahoch s Ruskom. Stalo sa tak počas schôdzky ministrov obrany a zahraničných vecí Francúzska s ruskými rezortnými partnermi v Moskve, píše agentúra AFP.

09.09.2019 15:04
Jean-Yves Le Drian Foto: ,
Francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian
debata (35)

„Nadišiel správny čas, aby sme pracovali na znižovaní nedôvery,“ uviedol Le Drian na tlačovej konferencii v ruskom hlavnom meste.

Le Drian sa spoločne s ministerkou obrany Florence Parlyovou stretol s ruskými ministrami v rámci tzv. formátu dva plus dva. Išlo o prvé stretnutie po tom, ako činnosť tejto platformy pozastavili v súvislosti s udalosťami okolo ruskej anexie ukrajinského polostrova Krym v roku 2014.

„Prišli sme navrhnúť, v mene prezidenta republiky, novú agendu dôvery a bezpečnosti,“ povedal Le Drian.

V súčasnosti sa podľa Le Driana „otvára príležitosť“ pre mier na Ukrajine. Uviedol to v nadväznosti na víkendovú výmenu väzňov medzi Kyjevom a Moskvou. Táto výmena priniesla dobrú vôľu, ktorú podľa Le Driana treba posilniť. „Konečný termín na zrušenie sankcií zatiaľ nie je. Je to nový stav, ktorý sme už niekoľko rokov nevideli,“ dodal.

„Je dôležité navzájom komunikovať, aby nedošlo k nedorozumeniu a rozporom,“ doplnila ministerka Parlyová. Podľa šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova je posun v rámci prebudovávania vzťahov „možný a nevyhnutný“.

Vzťahy medzi Ruskom a zvyškom Európy hlboko viazli od roku 2014, keď Európska únia a Spojené štáty uvalili na Moskvu sankcie za anexiu Krymu a podporu separatistov na východe Ukrajiny.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron sa podujal priviesť Rusko znova do medzinárodného prostredia. V auguste pozval ruského prezidenta Vladimira Putina na rokovania do južného Francúzska v rámci úsilia o obnovu rokovaní na najvyššej úrovni.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Rusko #Jean-Yves Le Drian