Európska únia neuzná predstaviteľov Krymu z ruských volieb za legitímnych

Európska únia neuzná výsledky komunálnych a regionálnych volieb, ktoré usporiadalo Rusko v nedeľu na Kryme, pretože tento región patrí Ukrajine, a nie Rusku. Uviedla to v pondelok na svojom účte na Twitteri Maja Kocijančičová, hovorkyňa vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci Federicy Mogheriniovej.

09.09.2019 15:03
debata (50)

Kocijančičová na oficiálnej stráne Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorej šéfuje Mogheriniová, pripomenula, že komunálne a regionálne voľby v Rusku sa 8. septembra konali aj na Krymskom polostrove. „Európska únia neuznáva nezákonnú anexiu Krymu a Sevastopola Ruskou federáciou a naďalej odsudzuje toto porušenie medzinárodného práva. Európska únia preto neuznáva usporiadanie volieb na Krymskom polostrove. Ktokoľvek, kto bol zvolený a tvrdí, že zastupuje obyvateľstvo Krymu či Sevastopola, nebude uznaný za predstaviteľa týchto území, ktoré sú ukrajinské,“ spresnila Kocijančičová.

Podľa stanoviska Mogheriniovej úradu Európska únia aj naďalej neochvejne podporuje územnú celistvosť a zvrchovanosť Ukrajiny.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Krym