USA stiahli z Ruska špióna, ktorý potvrdil úlohu Putina v amerických prezidentských voľbách

Americkí agenti stiahli vysokopostavený zdroj z prostredia ruskej vlády, ktorý potvrdil priamu úlohu ruského prezidenta Vladimira Putina pri zasahovaní do prezidentských volieb v USA v roku 2016. Informovala o tom v utorok agentúra AFP s odvolaním sa na americké médiá. Kremeľ v utorok vyhlásil, že muž, identifikovaný ruskými médiami ako špión americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA), v Kremli pracoval, ale nemal priamy kontakt s prezidentom Vladimirom Putinom.

10.09.2019 10:43 , aktualizované: 14:03
debata (69)

Vplyvný ruský denník Kommersant, s odvolaním sa na vlastných informátorov, identifikoval Rusa ako vysokopostavený vládny zdroj, ktorý údajne odišiel z Ruska v roku 2017, a malo by ísť o muža menom Oleg Smolenkov.

Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Smolenkov „pracoval v prezidentskej administratíve, ale pred niekoľkými rokmi ho na interný príkaz prepustili“, uviedla tlačová agentúra Reuters. Na otázku, kedy presne sa to stalo, Peskov odpovedal, že si nie je istý, ale bolo to „v roku 2016 alebo 2017“.

Americká spravodajská televízia CNN už skôr informovala, že zdroj poskytoval USA informácie celé desaťročia, mal prístup k Putinovi a posielal fotografie dôležitých dokumentov priamo z pracovného stola ruského lídra.

Peskov zdôraznil, že muž vo svojom pracovnom postavení nemal oprávnenie k takémuto prístupu. „Jeho pozícia nezapadala do kategórie ‚vysokopostavený predstaviteľ‘,“ vysvetľoval Peskov. „Toto jeho postavenie si nevyžadovalo kontakty so samotným prezidentom,“ do­dal.

Peskov o správach objavujúcich sa v USA povedal, že patria „skôr do žánru brakovej literatúry“. „Neviem, či bol alebo nebol agentom. Môžem iba potvrdiť, že pracoval pre prezidentskú administratívu a bol prepustený,“ uviedol Peskov.

CIA informácie popiera

Podľa televízie CNN špióna stiahli z Ruska v roku 2017 pre obavy, že by ho prezident Donald Trump a jeho kabinet mohli vzhľadom na opakované nesprávne zaobchádzanie so spravodajskými informáciami odhaliť.

Americká Ústredná spravodajská služba (CIA) to poprela. Brittany Brammelová, ktorá je v tajnej službe riaditeľkou oddelenia pre verejné záležitosti, uviedla: „Zavádzajúca špekulácia, že prezidentovo zaobchádzanie s najcitlivejšími informáciami našej krajiny, ku ktorým má prístup každý deň, viedlo k údajnej exfiltračnej operácii, je chybná.“

Tajná služba ponúkla svojmu zdroju stiahnutie koncom roka 2016, ale informátor to sprvu odmietol z rodinných dôvodov, uviedol denník The New York Times. To vyvolalo obavy, že sa informátor stal dvojitým agentom, ale o niekoľko mesiacov neskôr zdroj so stiahnutím súhlasil.

Nemenovaný špión hral kľúčovú úlohu pri dodaní informácie, ktorá viedla americkú tajnú službu k záveru, že Putin priamo organizoval ruské zasahovanie v prospech Trumpa a proti jeho demokratickej súperke Hillary Clintonovej vo voľbách v roku 2016.

Informátor tiež priamo spojil Putina s hackerským útokom na Demokratický národný výbor (DNC), po ktorom došlo k zverejneniu tisícov e-mailov. Podľa The New York Times išlo o najcennejšieho špióna CIA v Rusku.

Jeho stiahnutie prakticky „oslepilo“ americké spravodajstvo, čo sa týka vnútorného fungovania Kremľa počas volieb do amerického Kongresu v roku 2018, ako aj nadchádzajúcich prezidentských volieb v USA v roku 2020, dodávajú The New York Times.

69 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #špionáž #špión #prezidentské voľby v USA