Čína má Srbsku dodať bojové drony a ďalšie vojenské vybavenie

Srbské ministerstvo obrany v utorok po návšteve čínskej vojenskej delegácie poďakovalo Pekingu za hospodársku a vojenskú podporu, informovala agentúra AP. Srbské úrady uviedli, že Čína súhlasila s predajom vojenských dronov Srbsku, čo je prvý prípad vývozu čínskych bezpilotných lietadiel do európskej krajiny.

10.09.2019 22:36
čína drony vojenské lietadlo bezpilotné armáda Foto: ,
Srbsko sa údajne dohodlo na dodávke deviatich dronov typu Chengdu Pterodactyl I (Wing Loong) z Číny. Archívne ilustračné foto.
debata (31)

Srbský minister obrany Aleksandar Vulin povedal, že dodávka očakávaná v najbližších mesiacoch posilní srbskú armádu, ktorá získa spôsobilosti, aké v minulosti nemala.

Srbsko, ktoré sa usiluje o členstvo v Európskej únii, už pre svoje ozbrojené zložky získalo ruské vojenské lietadlá, bojové tanky a ďalšie vybavenie.

Čína je v rámci projektu Nová hodvábna cesta hospodársky a politicky aktívna v Srbsku a v ďalších krajinách juhovýchodnej Európy, pripomína AP. Jej aktivity na územiach členských krajín NATO alebo v ich blízkosti vyvolávajú obavy v súvislosti s rastúcim vplyvom Číny v tejto oblasti.

Srbsko sa údajne dohodlo na dodávke deviatich dronov typu Chengdu Pterodactyl I (Wing Loong) s možnosťou prípadnej budúcej objednávky ďalších 15. Bojové drony sú schopné zasiahnuť ciele bombami a raketami a môžu byť využité aj pri plnení prieskumných úloh.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #armáda #Srbsko #bezpilotné lietadlá #drony