Zeman: Treba odvolať uznanie Kosova, vládnu mu vojnoví zločinci

Český prezident Miloš Zeman chce s českými ústavnými činiteľmi prerokovať, či by bolo možné, aby Česko odvolalo uznanie Kosova za samostatný štát. Na Twitteri to v stredu napísal Zemanov hovorca Jiří Ovčáček, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

11.09.2019 14:04 , aktualizované: 15:45
Miloš Zeman Foto: ,
Český prezident Miloš Zeman
debata (62)

Zeman o zrušení uznania samostatného Kosova rozprával na stredajšej tlačovej konferencii po stretnutí so srbským prezidentom Aleksandarom Vučičom v Belehrade, kde je český líder na návšteve. On samotný naznačil, že takúto možnosť podporuje.

Štát, v ktorého vedení sú „vojnoví zločinci“, podľa neho nepatrí do spoločenstva demokratických štátov. Tento výrok Zemana tiež na Twitteri zverejnil hovorca Jiří Ovčáček.

Český minister zahraničných vecí Tomáš Petříček v stredu uviedol, že nevidí dôvod, prečo by mala Česká republika odvolať uznanie Kosova, ako to počas návštevy Srbska navrhol prezident ČR Miloš Zeman. Informoval o tom spravodajský server Novinky.cz.

Podľa Petříčka by takýto krok nebol v záujme čitateľnosti českej zahraničnej politiky. „Napriek tomu, že na takúto debatu nevidím v tejto chvíli dôvod, pretože situácia na Balkáne sa nijako dramaticky nezmenila, rád sa s pánom prezidentom o jeho názore pobavím,“ napísal český minister zahraničných vecí v SMS správe.

„Česko podporuje krajiny západného Balkánu, teda aj Srbska, na ceste do EÚ. Kosovo sme v roku 2008 uznali ‚de iure‘ a je v záujme našej bezpečnosti a čitateľnosti našej zahraničnej politiky, aby sme na tom nič nemenili,“ dodal Petříček.

Kosovo po Zemanových výrokoch odvolalo účasť na štvrtkovom summite skupiny V4 a západobalkánskych krajín v Prahe. Informoval o tom aj český portál Deník N.

Zeman priletel na návštevu Belehradu v utorok a už vtedy Vučičovi povedal, že má rád Srbsko, ale podľa agentúry AP „stíšeným hlasom“ dodal, že nemá rád Kosovo.

Kosovo po rozpade Juhoslávie patrilo Srbsku, v roku 2008 však vyhlásilo nezávislosť – po krvavej vojne v rokoch 1998 a 1999, ktorú ukončilo NATO náletmi. Kosovo v osamostatnení podporili aj západné veľmoci. K nim sa pridalo Česko a väčšina štátov OSN. Srbsko stále pokladá Kosovo za svoju provinciu a odmieta uznať jeho nezávislosť. Uznať ho odmietli aj Slovensko, Španielsko, Rusko, Bosna či Grécko.

Český prezident tiež v Srbsku oznámil, že na štátny sviatok 28. októbra, v Deň vzniku Československa, vyznamená svetoznámeho srbského režiséra a hudobníka Emira Kusturicu – udelí mu medailu Za zásluhy. Umelec, ktorý študoval v Prahe, môže byť podľa Zemana mostom medzi Českom a Srbskom, dodal portál iDNES.cz.

Zeman (74) je známy urážlivými vyhláseniami a diplomatickými prešľapmi, uviedla v správe svetová agentúra AP.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Miloš Zeman #Kosovo