USA zverejnia identitu tretej osoby podozrivej z pomoci útočníkom z 11. 9. 2001

Americké úrady vo štvrtok oznámili, že odhalia dlhodobo utajovanú totožnosť osoby podozrivej z toho, že nariadila dvom saudskoarabským úradníkom, aby pomohli členom komanda z 11. septembra 2001. Toto rozhodnutie Spojených štátov spôsobí zrejme Saudskej Arábii problémy, konštatovala agentúra AP.

13.09.2019 08:54
debata (32)

Príbuzní obetí útokov, ktorí žalujú Saudskú Arábiu za poskytnutie materiálnej pomoci teroristickej sieti al-Káida, doteraz opakovane a bezúspešne vyzývali, aby bol režim utajenia, ktoré sa týka spomínanej osoby, zrušený.

„Vzhľadom na výnimočnú povahu tohto prípadu sa (americký Federálny úrad pre vyšetrovanie) FBI a ministerstvo spravodlivosti rozhodli, že im vyhovejú,“ uvádza sa v dokumente zaslanom sudcovi zodpovednému za tento prípad.

Saudská Arábia, ktorá odmieta akúkoľvek účasť na útokoch na USA, doteraz tvrdo bojovala, aby zabránila ďalšiemu konaniu vo veci zverejnenia totožnosti danej osoby. Ak by sa preukázala zodpovednosť pripisovaná tejto osobe, pozostalí by mohli žiadať veľké kompenzácie.

Komandá, ktoré sa zmocnili štyroch lietadiel a dvoma z nich narazili do budov Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku, mali 19 členov a 15-ti z nich boli občanmi Saudskej Arábie.

Oficiálna správa z roku 2002 vinila z financovania niektorých členov komanda dvoch saudskoarabských úradníkov pôsobiacich v USA, Omara al-Bayoumiho a Fahada al-Thumairyho. Tieto obvinenia však neboli podporené žiadnymi dôkazmi.

Vyšetrovacia správa FBI z roku 2012 obsahuje vetu, že „existujú dôkazy, že XXX nariadil al-Bayoumimu a al-Thumairymu, aby pomohli únoscom“ lietadiel.

Blízki obetí veľmi dlho bojujú za to, aby mali prístup k tejto celej správe. Ministerstvo spravodlivosti súhlasilo s odtajnením mena „tretej“ osoby, ale nie je ochotné zverejniť zvyšné časti správy. Zdôraznilo tiež, že citovaná veta je „len teória vyšetrovateľov v danom čase, a nejde o objektívny opis faktov“.

Rodiny obetí útokov z 11. septembra 2001 správu o odtajnení identity „pomáhača“ napriek všetkému uvítali. „Je to dobrý výsledok,“ uviedla Terry Stradová, ktorá pozostalých zastupuje.

Pri útokoch z 11. septembra 2001, ktoré sa odohrali v New Yorku, Washingtone a Pensylvánii, zahynulo viac ako 3000 ľudí. Ich príbuzní žiadajú odškodné od saudskoarabských úradov.

Umožnil im to americký Kongres, ktorý v septembri 2016 prelomil veto vtedajšieho prezidenta Baracka Obamu a schválil návrh zákona o uplatnení spravodlivosti voči sponzorom terorizmu, umožňujúceho rodinám obetí útokov z 11. septembra 2001 podať žalobu proti Saudskej Arábii.

Obama potom v liste zaslanom zákonodarcom uviedol, že prehlasovanie jeho veta by mohlo mať ničivé následky pre americké jednotky v zahraničí. Varoval tiež, že zákon by sa mohol obrátiť proti USA a žalovať by ich mohli občania iných krajín.

V Spojených štátoch sa v minulosti už viackrát objavili predpoklady, že orgány Saudskej Arábie ignorovali činnosť al-Káidy a mohli dokonca mať kontakty s touto teroristickou organizáciou – Saudská Arábia by preto mala niesť časť zodpovednosti za útoky na USA.

Rijád však odmieta akúkoľvek účasť na útokoch. Uviedol tiež, že predá svoje aktíva v Spojených štátoch – v hodnote stoviek miliárd dolárov -, aby zabránil ich zhabaniu v prípade pozitívnych verdiktov v súdnych sporoch s americkými občanmi.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #11. september