Babiš už nemusí mať strach, že ho postavia pred súd

Český premiér si môže spokojne vydýchnuť, jeho opletačky so zákonom sa skončili. Andreja Babiša totiž prestali trestne stíhať. Rozhodol o tom prokurátor Martin Erazím. Teoreticky by mohol nastať ešte zvrat, keby sa s jeho krokom nestotožnil šéf žalobcov Pavel Zeman. Predpokladá sa však, že nezruší toto rozhodnutie. Kým Babiš sa potešil, opoziční politici síce zobrali na vedomie správu o zastavení trestného stíhania, ale upozorňujú, že pachuť z kauzy pretrváva. Najväčší kritici premiéra dokonca vyslovili nepriame podozrenie, že mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu prokuratúry v prospech Babiša.

13.09.2019 11:15 , aktualizované: 18:03
debata (78)

Predpokladá sa však, že nezruší toto rozhodnutie. Kým Babiš sa potešil, opoziční politici síce zobrali na vedomie správu o zastavení trestného stíhania, ale upozorňujú, že pachuť z kauzy pretrváva. Najväčší kritici premiéra dokonca vyslovili nepriame podozrenie, že mohlo dôjsť k ovplyvňovaniu prokuratúry v prospech Babiša.

Vyšetrovatelia sa zaoberali kauzou farmy Bocianie hniezdo (Čapí hnízdo) od roku 2015. Išlo o to, či žiadosť o pridelenie dotácie z eurofondov bola oprávnená. Respektíve či je Bocianie hniezdo možné považovať za malý alebo stredný podnik, ktorý sa mohol uchádzať o 50 miliónov českých korún, pričom túto sumu nakoniec získal.

Prokurátor Erazím dospel k názoru, že farma spĺňala podmienky uvedenej definície. Bocianie hniezdo patrilo koncernu Agrofert ovládanému Babišom. „V decembri 2007 sa firma premenila na akciovú spoločnosť s akciami písanými na majiteľa. V decembri 2008 získala európsku dotáciu pre malé a stredné podniky, na ktorú by ako súčasť Agrofertu nemala nárok. Po niekoľkých rokoch sa spoločnosť vrátila pod Agrofert," pripomenul server Lidovky.

Erazím v správe, ktorú uverejnil na internete, podčiarkol, že postupoval pri posudzovaní prípadu maximálne zodpovedne. „Musel som si položiť otázku, či by som ja osobne za tohto právneho stavu na kohokoľvek, či už by išlo o premiéra alebo inú osobu, podal obžalobu. Musel som si poctivo odpovedať, že nie," uviedol Erazím.

Babiš je, samozrejme, s výsledkom spokojný, čo potvrdil pre Rádio Impuls: „Určite mám veľkú radosť, bola to jasne účelová záležitosť. Som rád, že prokurátor našiel odvahu. Ľudia kričali na námestiach, že Babiš patrí do kriminálu. Rozhodol, ako rozhodol." Od začiatku premiér tvrdil, že „vymyslená kauza" má jediný cieľ – odstrániť ho z politiky.

Babišovi kolegovia z vládnuceho hnutia ANO prízvukujú, že pravda zvíťazila nad falošnými obvineniami na adresu ich šéfa. „Z môjho pohľadu to bola umelo vytvorená kauza s cieľom poškodiť naše hnutie a dostať pána Babiša z politiky," citoval portál iDNES predsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka.

Naopak, niektorí opoziční politici dúfajú, že príbeh sa ešte definitívne neuzavrel. Jakub Michálek, ktorý šéfuje poslaneckému klubu Pirátov, povedal, že kauzu by mal ešte preskúmať hlavný žalobca Zeman. Michálek podľa iDNES dodal, že trvá na tom, že Bocianie hniezdo bolo účelovo vyvedené z Agrofertu pre eurodotáciu. Predseda občianskych demokratov Petr Fiala uviedol, že rešpektuje rozhodnutie Erazíma, ale nepríjemného pocitu sa nezbavil: „Celá kauza však za sebou zanechá pachuť a rozdelenú spoločnosť," napísal na twitteri.

Miroslav Kalousek, ktorý šéfuje poslancom zo strany TOP 09, stručne, ale jasne naznačil, že má pochybnosti o nezávislom postupe prokurátora: „Je tu niekto prekvapený?" glosoval ironicky podľa Lidoviek. Babiš, naopak, opakovane ubezpečoval, že nijako nezasahuje do práce orgánov činných v trestnom konaní.

© Autorské práva vyhradené

78 debata chyba
Viac na túto tému: #prokuratúra #Andrej Babiš #Čapí hnízdo