Záplavy si na juhovýchode Španielska vyžiadali už štyri obete

Záplavy na juhovýchode Španielska, ktoré spôsobili rekordné lejaky, si vyžiadali už štyri obete. Búrka zasiahla vo štvrtok a v piatok regióny na pobreží Stredozemného mora - Valenciu, Murciu a východnú Andalúziu a viac ako 3 500 ľudí pre ňu potrebovalo pomoc od záchranných zložiek.

13.09.2019 18:23
španielsko Foto: ,
Búrka zasiahla vo štvrtok a v piatok regióny na pobreží Stredozemného mora - Valenciu, Murciu a východnú Andalúziu. Na snímke mesto San Javier.
debata

Radnica v meste Almería informovala, že jeden človek zomrel po tom, čo uviazol v aute, s ktorým vošiel v piatok ráno do zaplaveného tunela. Ako uvádza agentúra Europa Press s odvolaním sa na políciu, 48-ročný muž ignoroval varovania pred vjazdom do tunela. V aute s ním bol aj jeho brat, ale tomu sa podarilo vyplávať. Ďalšiu obeť hlásia z mesta Jármula, 100 kilometrov od Almeríe, kde o život prišiel 36-ročný muž. Jeho auto zaplavila voda a záchranári sa k nemu už dostali neskoro. Už vo štvrtok záchranári hlásili dve obete – 51-ročnú ženu a jej 61-ročného brata. Súrodencov našli v prevrátenom aute, ktoré odniesla povodeň.

V dôsledku lejakov uzavreli letiská v Almeríi a Murcii. V postihnutej oblasti tiež úrady uzavreli cesty, železničné trate a zrušili aj vyučovanie. Zároveň vyzvali obyvateľov, aby sa vyhli jazde.

Búrky sú v tejto časti Španielska na jeseň každoročným meteorologickým fenoménom, ale tento rok sú mimoriadne silné. Minister vnútra Fernando Grande-Marlaska uviedol, že niektoré mestá a mestečká hlásia za posledné dva dni rekordné zrážky. Napríklad v meste Orihuela, 200 kilometrov južne od Valencie, sa vyliala zo svojich brehov rieka Segura a v meste v piatok ráno za šesť hodín spadlo 12 centimetrov dažďa. V meste Murcia pre stúpajúcu vodu v rieke Segura uzavreli všetky mosty.

Španielska meteorologická služba AEMET vydala výstrahy pre postihnutý región, ktorému hrozí extrémne riziko prívalových lejakov.

Na stovky núdzových volaní v oblasti reagujú miestni policajti, hasiči, záchranári aj armáda. Do oblasti nasadili zhruba tisíc vojakov. Na diaľnici pri meste Pilar de la Horadada záchranári na gumenom člne zachraňovali štyroch ľudí, ktorí uviazli na strechách svojich zatopených áut. Na pomoc si privolali člny aj v mestečku Los Alcázares. V regióne Murcia záchranári pomohli 391 ľuďom zo zaplavených domov a áut. Vojaci zase zachránili 60 ľudí, ktorých tábor odrezala od sveta povodeň.

Grande-Marlaska uviedol, že úradujúci premiér Pedro Sánchez navštívi postihnutú oblasť čo najskôr, ako sa bude dať.

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #Španielsko #záplavy