Zdravotné poistenie rozhádalo Trumpových rivalov

Všetci desiati chcú z Bieleho domu vystrnadiť Donalda Trumpa, na scéne v texaskom Houstone však zvádzali nemilosrdné duely medzi sebou. Necelých päť mesiacov pred prvými primárkami vstupujú preteky demokratov o stranícku nomináciu na prezidentského kandidáta, o ktorej sa rozhodne v júli 2020, do horúcej fázy.

14.09.2019 11:30
debata (2)

Favorizovaný bývalý viceprezident Joe Biden (76) vo štvrtok večer v debate s hlavnými súpermi napadol plán senátora Bernieho Sandersa (78) na zavedenie zdravotného poistenia pre všetkých Američanov. Elisabeth Warrenová (70), ďalšia z trojice najnádejnejších uchádzačov, ktorá sa spolu prvý raz stretla v televíznom súboji, naopak, Sandersov plán obhajovala.

Biden kritizoval Sandersov plán ako príliš drahý, a preto neuskutočniteľný. Krajina by sa podľa neho mala radšej sústrediť na zlepšenie Obamacare, systému zdravotného poistenia bývalého prezidenta Baracka Obamu, za ktorého úradovania bol Biden viceprezidentom. „Senátorka (Warrenová) podporuje Bernieho (Sandersa), ja som však za Baracka (Obamu). Myslím si, že Obamacare fungovala dobre. Môj plán je drahý, ale nestál by 30 biliónov dolárov,“ vyčítal ľavicovému súperovi Sandersovi jeho finančne nereálny projekt.

Warrenová argumentovala, že rodiny si ťažko dokážu poradiť s prehnanými účtami za zdravotnú starostlivosť a jedine boháči a korporácie si na pláne všímajú zvýšené náklady.

Ostrosť debaty sa nepáčila senátorke Amy Klobucharovej. „Houston, máme problém,“ použila okrídlené hlásenie z paluby vesmírnej lode Apollo do riadiaceho strediska. Zdôraznila pritom, že demokrati sa musia skôr zjednocovať než rozdeľovať a že prioritou je porážka Trumpa.

Pre menej známych uchádzačov bola televízna debata vítanou príležitosťou, ako sa blysnúť a dostať sa viac do popredia záujmu pred blížiacimi sa prvými primárkami, ktoré sa uskutočnia začiatkom februára v Iowe. Dravo pôsobiaci Biden ju zase využil na rozptýlenie pochybností o svojej fyzickej a duševnej forme, ktoré vyvolali počas leta jeho chyby a zmätené nápady.

Bývalý viceprezident s podporou 24 percent opýtaných vedie v prieskumoch. Republikánsky prezident Trump predpovedá, že jeho súperom v bitke o Biely dom bude práve Biden, ak sa nedopustí nejakej osudovo veľkej chyby. Na druhom mieste sa drží Warrenová s 18 percentami a na treťom Sanders so 17 percentami.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #prezidentské voľby v USA