V Tunisku sa skončilo prvé kolo prezidentských volieb

V Tunisku sa dnes večer skončilo prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom sa o post hlavy štátu uchádzalo 26 kandidátov vrátane dvoch žien. Prvé odhady sa očakávajú v noci na pondelok. Predbežné výsledky by mohli byť známe v utorok. BBC pripomenula, že prezidentské voľby, ktoré sú od zvrhnutia dlhoročného autokratického vodcu Zina Abidin bin Alího v roku 2011 druhé slobodné, sú testom tuniskej demokracie. V októbri pôjdu Tunisania k urnám znovu, tentoraz k parlamentným voľbám.

15.09.2019 11:24 , aktualizované: 20:25
debata (2)

Volebné miestnosti sa uzavreli o 18:00 miestneho času (19:00 SELČ). O 15:00 (16:00 SELČ) volebná komisia oznámila, že hlasovať prišlo iba 27,8 percenta oprávnených voličov. Možnosť odovzdať hlas malo sedem miliónov ľudí.

Zahraničná pozornosť, a to predovšetkým arabských krajín, je podľa agentúry Reuters upriamená na Abdal Fattaha Múrúa, prvého prezidentského kandidáta umiernenej islamistickej Strany obnovy, ktorá je v Tunisku najsilnejšie zastúpená. Za prezidenta kandidujú tiež súčasný sekulárny premiér Júsuf Šáhid či mediálny magnát Nabíl Karúí, ktorý je teraz vo väzbe a čelí obvineniu z prania špinavých peňazí. Sám pritom tvrdí, že jeho zatknutie bolo politicky motivované.

Voľby boli pre júlové úmrtie doterajšieho prezidenta Kaída Sibsího o niekoľko mesiacov urýchlené. Ak dnes žiadny kandidát nezískal viac ako 50 percent hlasov, bude sa konať druhé kolo, do ktorého postúpia dvaja uchádzači s najviac hlasmi. Prezident, ktorého mandát je päťročný, dohliada podľa ústavy na obranu krajiny, zahraničnú politiku a národnú bezpečnosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #prezidentské voľby