Niektoré venezuelské opozičné strany začali rokovania s vládou bez Guaidóa

Skupina menších opozičných strán začala viesť rozhovory o ukončení politickej krízy vo Venezuele s vládou prezidenta Nicolása Madura bez súhlasu opozičného lídra Juana Guaidóa podporovaného Spojenými štátmi. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

16.09.2019 19:34 , aktualizované: 23:11
debata (14)

Zástupcovia niektorých opozičných politických strán podpísali v pondelok príslušnú dohodu po boku Madurových vysokopostavených spolupracovníkov na podujatí za účasti zahraničných diplomatov.

Rozhovory sa zamerajú na reformu venezuelskej volebnej komisie, ako aj na vyriešenie bezvýchodiskovej situácie, ktorú spôsobilo vytvorenie provládneho Ústavodarného zhromaždenia. To dal v roku 2017 zriadiť prezident Maduro, aby eliminoval vplyv Národného zhromaždenia ovládaného opozíciou.

Rokovania o ukončení politickej krízy vo Venezuele sa pôvodne konali v Osle a následne sa presunuli na ostrov Barbados. Maduro ich však 7. augusta v reakcii na nové sankcie Spojených štátov voči svojej vláde prerušil. Guaidó v stanovisku zverejnenom v nedeľu večer uviedol, že rozhovory s Madurovou vládou sa skončili.

AP v súvislosti so zmienenou dohodou konštatuje, že ide o prvú významnú roztržku v tábore Madurových odporcov, odkedy sa Guaidó, predseda Národného zhromaždenia, v januári 2019 vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura v roku 2018 nebolo legitímne. Za legitímneho lídra Venezuely uznalo viac než 50 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny krajín Južnej Ameriky.

Prezident Maduro, nasledovník Huga Cháveza, má doma silnú podporu armády a medzinárodne na jeho strane stoja Kuba, Rusko a Čína. Moskva začiatkom roka vyslala do Venezuely svojich vojenských expertov.

Venezuelská opozícia oznámila ukončenie rozhovorov s Madurovou vládou

Venezuelský opozičný líder Juan Guaidó uviedol, že rozhovory zamerané na vyriešenie politickej krízy v tejto krajine sa skončili – po vyše mesiaci, čo prezident Nicolás Maduro dialóg sprostredkovaný Nórskom prerušil. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Rokovania o ukončení politickej krízy vo Venezuele sa pôvodne konali v Osle a následne sa presunuli na Barbados. Maduro ich však 7. augusta v reakcii na nové sankcie Spojených štátov voči svojej vláde prerušil.

„Maduro prerušil proces vyjednávania so zavádzajúcim ospravedlnením,“ povedal Guaidó v stanovisku zverejnenom v nedeľu večer. „Po viac ako 40 dňoch, čo odmietol pokračovať, môžeme potvrdiť, že barbadoský systém (dialógu) sa skončil,“ dodal.

Nicolás Maduro bol opätovne zvolený za venezuelského prezidenta 20. mája 2018. Zlá ekonomická situácia v krajine prerástla do politickej krízy, keď sa Guaidó, predseda Národného zhromaždenia vyhlásil za dočasného prezidenta s odôvodnením, že opätovné zvolenie Madura nebolo legitímne.

Vodca venezuelskej opozície chce, aby Maduro odstúpil a konali sa nové voľby. Socialistický líder to však odmieta.

Guaidóa za legitímneho lídra Venezuely uznalo viac než 50 krajín vrátane Spojených štátov a väčšiny krajín Južnej Ameriky. Stále sa mu však nepodarilo prevziať moc od Madura.

Prezident Maduro, nasledovník Huga Cháveza, má doma silnú podporu armády a medzinárodne na jeho strane stoja Kuba, Rusko a Čína. Moskva začiatkom roka vyslala do Venezuely svojich vojenských expertov.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Juan Guaidó