Čína vysoko oceňuje Šalamúnove ostrovy za prerušenie vzťahov s Taiwanom

Čína v pondelok privítala rozhodnutie Šalamúnových ostrovov ukončiť diplomatické vzťahy s Taiwanom. Tento diplomatický krok znamená, že suverenitu Taiwanu uznáva už iba 16 krajín, pripomenula tlačová agentúra AFP.

16.09.2019 20:58
debata (5)

„Čínska strana vysoko oceňuje rozhodnutie vlády Šalamúnových ostrovov… prerušiť takzvané ‚diplomatické vzťahy‘ s taiwanskými úradmi,“ uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Čchun-jing vo vyhlásení krátko pred polnocou miestneho času.

„Vítame, že Šalamúnove ostrovy sa chopili historickej príležitosti,“ dodala hovorkyňa.

Tento zvrat je pre Peking obzvlášť vítaný, lebo prichádza len niekoľko týždňov pred oslavami 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky (ČĽR).

Taiwan je fakticky suverénnym štátom od konca občianskej vojny v roku 1949, ale Čína stále vníma tento ostrov ako svoje územie a zaviazala sa, že ho v prípade potreby ovládne aj silou.

„Kabinet vlády Šalamúnových ostrovov sa rozhodol preorientovať diplomatické vzťahy na Čínsku ľudovú republiku,“ oznámil v pondelok už skôr na tlačovej konferencii taiwanský minister zahraničných vecí Joseph Wu. „Vláda týmto vyhlasuje okamžité ukončenie diplomatických vzťahov so Šalamúnovými ostrovmi,“ dodal šéf diplomacie s tým, že okamžite zatvára veľvyslanectvo v tejto krajine a povoláva diplomatov do vlasti.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Taiwan #Šalamúnove ostrovy #protesty v Hongkongu