Zrejme nie je ten správny čas na návštevu Pchjongjangu, vyhlásil Trump

Americký prezident Donald Trump v pondelok uviedol, že "zrejme nie je" ten správny čas, aby navštívil Severnú Kóreu. Do budúcnosti to však nevylúčil, informovala agentúra AFP.

17.09.2019 06:26
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump
debata

„Nemyslím si, že sme na to pripravení,“ povedal Trump novinárom v odpovedi na otázku týkajúcu sa jeho možnej návštevy Pchjongjangu, kde by sa stretol so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.

„Vzťah je veľmi dobrý,“ konštatoval, avšak nie je ten správny čas na návštevu Pchjongjangu. Pripustil však, že neskôr v budúcnosti tak urobí. „A v závislosti od toho, čo sa stane, som si istý, že by tiež on rád prišiel do Spojených štátov,“ dodal Trump.

Kim Čong-un pozval amerického prezidenta na návštevu Pchjongjangu prostredníctvom listu ešte v auguste.

Trump a Kim sa od vlaňajšieho januára stretli už trikrát, aby predebatovali riešenie krízy okolo severokórejských jadrových a raketových programov. Ani jedno z týchto stretnutí však neprinieslo výrazný posun.

Štátnici si v júni podali ruku v demilitarizovanej zóne na hraniciach medzi oboma Kóreami. Dohodli sa tam na obnovení rokovaní na úrovni expertných skupín.

Severná Kórea v uplynulom týždni otestovala zariadenie schopné naraz odpáliť viacero rakiet extradlhého doletu, pričom na skúšku osobne dohliadal severokórejský vod­ca.

Trump následne povedal, že je ochotný sa s Kimom stretnúť v priebehu tohto roka.

debata chyba
Viac na túto tému: #Kim Čong-un #Donald Trump