Sabat zakazuje dopravu. Pohne sa v Izraeli konečne?

Od piatka tesne pred západom slnka do soboty po západe slnka nejazdia ani vlaky, ani autobusy. Kde? V Izraeli, kde sabat, ktorý je v judaizme dňom odpočinku a modlitieb, zakazuje fungovanie verejnej dopravy. Bez ohľadu na to, že by šoférom alebo rušňovodičom bol Nežid. Prísne pravidlo platí už dlhé desaťročia. Dohodol sa na ňom zakladateľ štátu Ben Gurion s ortodoxnými Židmi ešte pred vznikom Izraela.

17.09.2019 06:42 , aktualizované: 20:55
izrael sabat bicykel Foto: ,
Bicykel je jedným z prostriedkov, ako sa niekam dostať, keď počas sabatu nejazdí verejná doprava. Snímka je z Tel Avivu. V poslednom čase sa čoraz viac začínajú využívať aj elektrické kolobežky.
debata (13)

Vo včerajších parlamentných voľbách sa voliči mohli rozhodovať aj podľa toho, ktoré strany podporujú zachovanie zákazu a ktoré presadzujú zmenu. Noviny Jerusalem Post zaradili túto tému medzi deväť hlavných bodov vo volebnom programe kandidujúcich strán. Päť podporuje verejnú dopravu počas sabatu, tri sú proti. Strana Benjamina Netanjahua, ktorý obhajoval funkciu predsedu vlády, odmieta zmenu, naopak, jeho hlavný vyzývateľ Benny Gantz si želá, aby sa vlaky a autobusy konečne pohli.

Pre silno veriacich Židov by to bolo absolútne neprijateľné. Doslova zúria zakaždým, keď sa spomenie takáto možnosť. Pred pár mesiacmi sa rozčertili, keď 153-tisícové mesto Ramat Gan povolilo obmedzenú autobusovú dopravu počas sabatu. „Tí, čo bojujú proti Tóre, pominú sa z tohto sveta," varoval starostu Carmela-Shama Hacohena jeden z rabínov. O vyhrážaní smrťou sa zmienil v reportáži americký denník Wall Street Journal.

V Ramat Gane pritom nešlo o celoplošné povolenie verejnej dopravy počas dňa odpočinku a modlitieb. Radní schválili iba jazdenie autobusov k plážam vzdialeným okolo šesť kilometrov a do vybraných častí neďalekého Tel Avivu. Z pohľadu odporcov to však bolo nechutné: „Starosta prekročil červenú čiaru. Poškvrnil mesto ničením náboženských hodnôt a nedotknuteľnosti sabatu," napísali v stanovisku ultraortodoxní politickí lídri.

Zle-nedobre bolo, aj keď na konci augusta inšpektorka ministerstva školstva pre náboženské vzdelávanie zistila, že základné školy v Tel Avive dostali od radnice do daru detské knižky, v ktorých sa objavila zmienka, že nielen dospelý, ale aj dieťa sa má samostatne rozhodnúť, či chce alebo nechce počas sabatu cestovať autobusom. „Sošana Nagarová napísala list riaditeľom štátnych náboženských škôl, aby knihy vrátili radnici. Upozornila, že ide o urážku detí, smeruje to proti zbožnej sionistickej verejnosti, ktorá chce vzdelávanie v súlade s Tórou a štátnym náboženským školským systémom," uviedol denník Haaretz. Pobúrený Ron Huldai, primátor Tel Avivu, odkázal inšpektorke, že sa uchýlila k neprípustnej cenzúre.

Vášne vzplanuli aj v máji tohto roka, keď bol Tel Aviv dejiskom medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízie. Mesto výnimočne povolilo, aby počas sabatu premávalo 50 autobusov. Rabíni takmer preklínali radnicu. Netanjahu sa ozval, aby ich ubezpečil, že autobusy využijú jednoznačne Nežidia zo zahraničia, ktorí prileteli ako diváci.

Názory silno zbožných Židov sa stanú v budúcnosti ešte viac dôležitými v súvislosti s postojom politických strán k rôznym záležitostiam judaizmu. Počet týchto obyvateľov bude totiž určite narastať. Kým v roku 1990 tvorili len 5 percent populácie v Izraeli, v súčasnosti je to už 12 percent. „Predpokladá sa, že v roku 2030 to bude približne 16 percent, čo súvisí s tým, že ultraortodoxné rodiny majú v priemere sedem detí," poznamenal Wall Street Journal, ktorý sa odvoláva na oficiálne štatistické údaje.

Mimochodom, počas sabatu existuje striktné pravidlo pre ortodoxných Židov aj vtedy, keď sa presúvajú v hoteli. Najmenej jeden z výťahov má označenie „sabatový". Automaticky zastavuje na každom poschodí. Smerom nahor aj smerom nadol. Keď niekomu ujde takýto výťah pred nosom z prízemia, vo vysokom hoteli si naň možno počká viac času, ako strávil na večeri, na raňajkách alebo pri obede…

© Autorské práva vyhradené

13 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Benjamin Netanjahu