Saudská Arábia predala budovu, v ktorej bol zavraždený novinár Chášakdží

Saudská Arábia predala budovu svojej diplomatickej misie v Istanbule, kde bol zabitý novinár Džamál Chášakdží.

18.09.2019 09:48
debata (7)

Informovala o tom turecká televízia Habertürk, podľa ktorej sa budova predala za tretinu svojej trhovej ceny. Predaj sa uskutočnil pred viac ako mesiacom. Meno nového majiteľa televízia nezverejnila.

Saudská Arábia už medzičasom zakúpila novú nehnuteľnosť pre svoj konzulát. Nachádza sa v istanbulskom obvode Sariyer, kde sídli aj konzulát USA, uviedla panarabská spravodajská televízia al-Džazíra.

Saudská Arábia sa snaží predať aj budovu rezidencie, ale zatiaľ nenašla žiadneho kupca, dodala televízia.

Novinár Džamál Chášukdží, ktorý zvykol kritizovať saudskoarabskú vládnu dynastiu, žil v USA a pracoval pre Washington Post, sa 2. októbra 2018 dostavil na konzulát svojej krajiny v Istanbule kvôli dokladom potrebným pre svoju svadbu. Na konzuláte však došlo k jeho vražde.

Novinárovo telo sa doposiaľ nenašlo. Podľa správ tureckých médií bolo telo rozštvrtené, potom spálené a zvyšky rozpustené v kyseline.

Nemenované zdroje pre televíziu al-Džazíra uviedli, že existujú nepriame dôkazy o tom, že Chášukdžího ostatky boli spálené v záhrade rezidencie generálneho konzulátu vzdialenej asi 300 metrov od budovy, kde bol zavraždený.

Turecký denník Sabah minulý týždeň zverejnil úryvky z nahrávky rozhovoru medzi Chášukdžím a členmi saudskoarabského komanda, ktorí ho následne zabili. Sú to novinárove posledné slová.

Niektoré podrobnosti z nahrávky, na ktorej je zachytená novinárova smrť, boli už aj v správe osobitnej spravodajkyne OSN pre ľudské práva Agnes Callamardovej zverejnenej v júni tohto roku.

Callamardová vtedy odporučila začať v súvislosti s vraždou Chášukdžího vyšetrovanie saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána a ďalších predstaviteľov kráľovstva. Celý prípad označila za „mimosúdnu popravu“.

Saudská Arábia spočiatku Chášukdžího smrť popierala, ale neskôr priznala, že bol zabitý. V súvislosti s prípadom Rijád postavil pred súd 11 podozrivých. Princ bin Salmán popiera, že by s kauzou mal čokoľvek spoločné.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Džamál Chášakdží