Novým poradcom prezidenta USA pre národnú bezpečnosť sa stane O'Brien

Americký prezident Donald Trump oznámil, že plánuje do funkcie svojho bezpečnostného poradcu menovať Roberta O'Briena, doterajšieho osobitného prezidentovho vyslanca pre záležitosti rukojemníkov. Trump to dnes napísal na twitteri.

18.09.2019 16:01 , aktualizované: 16:35
Robert O'Brien Foto: ,
Robert O'Brien
debata (1)

O'Brien nahradí Johna Boltona, ktorý na prezidentovu žiadosť post najdôležitejšieho prezidentovho poradcu opustil minulý týždeň. Nový bezpečnostný poradca bude už štvrtým, ktorý bol menovaný počas Trumpovho pôsobenia v Bielom dome.

Trump na Twitteri oznámil, že s O'Brienom „pracuje už dlho a usilovne“ a že podľa neho na novom poste odvedie „skvelú prácu“. Trumpove oznámenie o vymenovaní O'Briena do prestížnej funkcie poradcu pre národnú bezpečnosť prichádza niekoľko dní po tom, ako z tohto postu minulý pondelok (9. septembra) odvolal Johna Boltona, odvolávajúc sa na politické nezhody.

Robert O'Brien bol medzi piatimi kandidátmi na post nového poradcu, o ktorých Trump uvažoval. Zoznam prezident zverejnil v utorok. Ako mimoriadny poverenec prezidenta USA pre záležitosti rukojemníkov na ministerstve zahraničných vecí O'Brien úzko spolupracoval s rodinami amerických rukojemníkov a bol poradcom v otázkach rukojemníkov. Predtým, počas administratívy Georga W. Busha a Baracka Obamu, pomáhal viesť verejno-súkromné partnerstvo ministerstva pre reformu súdnictva v Afganistane.

Na začiatku svojej kariéry bol O'Brien vysokopostaveným právnikom v komisii Bezpečnostnej rady OSN, ktorá rozhodovala o nárokoch voči Iraku vzniknutých v čase vojny v Perzskom zálive.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Donald Trump #poradca pre národnú bezpečnosť #Robert O'Brien