Saudská Arábia: Za útokmi na ropné zariadenia stál nepochybne Irán

Saudskoarabská armáda v stredu oznámila, že útoky na tamojšie ropné zariadenia z uplynulého víkendu sa uskutočnili "nepochybne pod záštitou Iránu". Ukázala v tejto súvislosti novinárom trosky pochádzajúce z "dronov a strely s plochou dráhou letu" použitých pri týchto útokoch, informovali tlačové agentúry AFP a AP.

18.09.2019 17:27 , aktualizované: 20:50
debata (68)

Útoky zo soboty, ktoré boli cielené na ropné zariadenia Bikajk a Churajs vo východnej časti Saudskej Arábie, „prišli zo severu“, teda zo smeru, kde sa nachádza Irán a Irak, uviedol hovorca saudskoarabských ozbrojených síl Turkí Málikí s tým, že presné miesto vypustenia zbraní je stále predmetom vyšetrovania.

K tomuto činu sa predtým prihlásili povstalci podporovaní Iránom, proti ktorým bojuje koalícia na čele s Rijádom v Jemene, ležiacom južne od Saudskej Arábie. Podľa Málikího však útoky „nemohli prísť z Jemenu“.

Irán opakovane poprel, že by stál za spomínanými útokmi, a varoval Spojené štáty, akýkoľvek krok proti Teheránu „sa stretne s okamžitou odpoveďou“. Americký prezident Donald Trump však v stredu ohlásil „podstatné“ sprísnenie sankcií Spojených štátov voči Iránu v odozve na túto udalosť. Ešte cez víkend upozornil, že Spojené štáty sú po útokoch v Saudskej Arábii pripravené na odvetu, keď sa oficiálne určí, kto za nimi stál.

Pompeo označil útoky za „vojnový akt“, Zaríf odsúdil sankcie USA

Napadnutie dôležitých ropných zariadení v Saudskej Arábii počas uplynulého víkendu bolo „vojnovým aktom“, vyhlásil v stredu americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, pričom zdôraznil, že išlo o „iránsky útok“. Vyjadril sa tak pred príletom do saudskoarabskej Džiddy, kde má rokovať o odozve na tieto útoky, informovala tlačová agentúra AFP.

Pompeo dodal, že nie sú dôkazy o tom, že by boli tieto útoky uskutočnené z územia Iraku. Médiá totiž špekulujú, že z tejto krajiny mohli priletieť použité drony.

Saudskoarabská armáda predtým oznámila, že sobotňajšie útoky na ropné zariadenia Bikajk a Churajs vo východnej časti Saudskej Arábie sa uskutočnili „nepochybne pod záštitou Iránu“, a ukázala novinárom trosky pochádzajúce z použitých „dronov a strely s plochou dráhou letu“. Podľa armádneho hovorcu útoky „prišli zo severu“, teda zo smeru, kde sa nachádza Irán a Irak, presné miesto však ešte nebolo určené.

Iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf ohlásené sankcie odsúdil ako ukážku toho, že Spojené štáty v spore s Iránom „zámerne cielia“ na bežných obyvateľov. V príspevku na Twitteri ich označil za „nezákonné“ a „nehumánne“.

68 debata chyba
Viac na túto tému: #Irán #Saudská Arábia #ropné zariadenia