V BR OSN neprešla ani rusko-čínska rezolúcia o prímerí v Sýrii

V Bezpečnostnej rade OSN neprešla vo štvrtok ani Ruskom a Čínou navrhovaná rezolúcia o prímerí v sýrskej provincii Idlib. Požadovala výnimku pre operácie proti militantným skupinám, ktoré sú na čiernom zozname OSN. Nedostala však potrebných deväť hlasov, informovala agentúra Reuters.

19.09.2019 07:44 , aktualizované: 20:26
debata (33)

Rusko a Čína vetovali v BR OSN rezolúciu o prímerí v sýrskej provincii Idlib

Rusko a Čína vetovali vo štvrtok v Bezpečnostnej rade OSN rezolúciu o prímerí v sýrskej provincii Idlib. Počas rokovaní o tomto návrhu sa Rusko neúspešne pokúsilo zahrnúť doň výnimku pre „protiteroristické operácie“, informovala agentúra AFP.

Nemecko, Kuvajt a Belgicko požiadali v stredu Bezpečnostná radu OSN, aby hlasovala o rezolúcii s cieľom „okamžite ukončiť nepriateľské akcie“ v provincii Idlib. Návrh rezolúcie vyzýva, aby sa prímerie začalo 21. septembra na poludnie miestneho času. Podľa rezolúcie by zastavenie paľby pomohlo „vyhnúť sa ďalšiemu zhoršeniu už katastrofickej situácie v Idlibe“.

Západné štáty obviňujú ruské a sýrske sily z toho, že sa zameriavajú na civilistov. Rusko a Sýria to popierajú a tvrdia, že cielia na militantov.

Rusko a Čína predložili v stredu OSN svoj text rezolúcie, podľa ktorej by sa zastavenie nepriateľských akcií nemalo týkať vojenských operácií voči jednotlivcom a skupinám spojeným s teroristickými skupinami. Čína a Rusko požiadali, aby sa aj o ich texte hlasovalo v BR OSN vo štvrtok, uviedla agentúra Reuters.

Provincia Idlib v severozápadnej Sýrii je poslednou baštou povstalcov, kde sa v súčasnosti relatívne darí udržiavať prímerie, ktoré po štvormesačnej ofenzíve vládnych vojsk podporovaných Ruskom vstúpilo do platnosti koncom augusta. Podľa organizácie Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii v dôsledku ofenzívy zahynulo už viac ako 970 civilistov.

OSN: Dosiahla sa dohoda o zložení výboru pre vypracovanie sýrskej ústavy

Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu oznámil, že sa podarilo dosiahnuť dlho očakávanú dohodu o zložení výboru, ktorý by mal vypracovať novú ústavu pre Sýriu. Ide o dôležitý krok, ktorý môže prispieť k ukončeniu viac ako osemročného konfliktu v tejto krajine.

Guterres konštatoval, že osobitný splnomocnenec OSN pre Sýriu Geir Pedersen ešte so všetkými zainteresovanými stranami dolaďuje detaily, čo sa týka pôsobnosti výboru. To by sa však malo veľmi skoro podariť.

Generálny tajomník OSN vyjadril nádej, že vytvorenie ústavného výboru „bude veľmi dôležitým krokom pri vytváraní podmienok pre politické riešenie tohto tragického konfliktu“.

Na Ruskom organizovanej sýrskej mierovej konferencii v januári 2018 sa dosiahla dohoda o vytvorení 150-členného výboru na vypracovanie novej ústavy. Išlo by o kľúčový krok smerom k voľbám a politickému riešeniu sýrskeho konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 400.000 obetí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan povedal v pondelok novinárom po skončení stretnutia s prezidentmi Ruska a Iránu Vladimirom Putinom a Hasanom Rúháním v Ankare, že sa podarilo prekonať spory, čo sa týka posledného člena ústavného výboru, v ktorom by mali byť zástupcovia sýrskej vlády aj opozície.

Procesné pravidlá sa musia ešte dopracovať, povedal Putin, podľa ktorého musí výbor rýchlo začať rokovať. „Extrémistické skupiny sa môžu pokúsiť zmariť tento proces, lebo nechcú konečnú dohodu, keďže z vojny získavajú peniaze,“ dodal.

Rúhání vyjadril nádej, že voľby sa v Sýrii uskutočnia v roku 2020 alebo 2021.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN