Nálet amerického dronu zabil v Afganistane 30 civilistov

Najmenej 30 civilistov zahynulo a 40 ďalších utrpelo zranenia pri útoku bezpilotného lietadla americkej armády, ktorá v oblasti operuje spoločne s afganskými bezpečnostnými silami. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na americké úrady v Kábule. Terčom náletu bola podľa nich skrýša členov teroristickej organizácie Islamský štát (IS), omylom boli ale zasiahnutí miestni roľníci.

19.09.2019 16:01
debata (54)

Letecký útok sa uskutočnil v stredu večer vo východnej provincii Nangarhár a o život pri ňom prišlo 30 roľníkov na poli, uviedol predstaviteľ nangarhárskej provinčnej rady Sohrab Kádár. Útok na bojovníkov Islamského štátu v oblasti potvrdilo afganské ministerstvo obrany a americké úrady, inštitúcie však zatiaľ odmietli spresniť informácie o civilných obetiach.

„Americké (bezpečnostné) sily zaútočili bezpilotným lietadlom na teroristov Islamského štátu v Nangarháre. Sme si vedomí obvinenia zo zabitia civilistov a spoločne s miestnymi úradmi sa snažíme zistiť fakty,“ citovala agentúra Reuters hovorcu amerických bezpečnostných síl v Afganistane plukovníka Sonnyho Leggetta.

Kmeňový vodca Málik Rahat Gul uviedol, že lietadlo udrelo vo chvíli, keď sa unavení roľníci zhromaždili po celodennej práci na poli pri svojom stane. „Zapálili oheň a posadili sa k nemu. Krátko potom ich zasiahol útok bezpilotného lietadla,“ povedal Gul.

Provincia Nangarhár, ktorá prilieha k pakistanským hraniciam, je považovaná za hlavnú základňu bojovníkov Islamského štátu, ktorí v posledných rokoch vykonali v nangarhárskej metropole Džalálábád rad samovražedných atentátov na vládne úrady, školy či mimovládne organizácie. V provincii pôsobí aj hnutie Taliban, ktoré dlhodobo vedie boj proti vláde v Kábule podporovanej Západom.

V Afganistane je okolo 14 000 amerických vojakov, ktorí pomáhajú afganským bezpečnostným silám s výcvikom a zasahujú proti IS aj Talibanu.

54 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #USA #nálet #dron