Klimatická aktivistka Thunbergová cíti po masových protestoch veľkú nádej

Švédska aktivistka za ochranu klímy, tínedžerka Greta Thunbergová, v piatok vyhlásila, že cíti "veľkú nádej" po masovej účasti ľudí na klimatických protestoch po celom svete.

20.09.2019 07:51 , aktualizované: 22:08
debata (57)

„Je neuveriteľné, čo sme spolu dokázali, je to historický deň,“ povedala 16-ročná Thunbergová cez videomost z New Yorku tisícom mladých protestujúcich vo švédskej metropole Štokholm.

Thunbergová uviedla, že na protesty v Austrálii prišlo 400-tisíc ľudí a v Berlíne 100-tisíc, čo vyvolalo nadšené výkriky a potlesk davu v Štokholme.

Tínedžerka je v New Yorku, kde sa v pondelok 23. septembra prihovorí svetovým lídrom na klimatickom summite OSN, pred zasadnutím Valného zhromaždenia OSN, pripomenula tlačová agentúra DPA.

V piatok neskôr sa zúčastní aj na zhromaždení v newyorskej štvrti Dolný Manhattan, kde prednesie príhovor davom študentov a pracujúcich ľudí.

Žiakom po celom New Yorku umožnili vynechať vyučovanie a zúčastniť sa na demonštrácii. Newyorský úrad pre školstvo minulý štvrtok na Twitteri oznámil, že 1800 škôl v meste „ospravedlní v piatok absenciu“ 1,1 milióna študentov, ak budú mať povolenie rodičov.

Starosta New Yorku Bill de Blasio vyhlásil, že podporuje tento krok. Na Twitteri napísal: „Mesto New York stojí pri svojich mladých ľuďoch. Sú naším svedomím.“

Tisíce študentov plánujú vyjsť do ulíc aj v iných mestách USA.

Thunbergová preniesla svoju kampaň za záchranu klímy aj do USA, kam sa priplavila z Európy na jachte s nulovou produkciou emisií. Tento týždeň sa stretla s bývalým americkým prezidentom Barackom Obamom a vyzvala zákonodarcov amerického Kongresu, aby bojovali proti stúpajúcim teplotám.

„Budeme vyvíjať taký veľký tlak na politikov, že jednoducho nebudú môcť nekonať,“ povedala protestujúcim v Štokholme prostredníctvom živého streamovania. Prítomní počas jej príhovoru skandovali „Greta, Greta“ a tlieskali.

„My, ľudia všetkých vekových kategórií, sme ukázali, čo si myslíme, a teraz je rad na nich, aby ukázali, že nás počúvali. Teraz to musia dokázať,“ uviedla aktivistka.

Vo svete sa demonštrovalo za dôslednejšiu ochranu klímy

Ekologickí aktivisti sa dnes stretávajú v 2 600 mestách v 160 štátoch sveta. Vyvrcholením protestov bude demonštrácia pred sídlom OSN v New Yorku, kde sa na budúci týždeň uskutoční klimatický summit.

K celosvetovému klimatickému štrajku sa dnes dopoludnia k pridali aj európske metropoly. Ekologickí aktivisti sa stretli v Berlíne, v Londýne, vo Varšave, v Prahe, vo Viedni aj v Bratislave. Skupinový protest úrady zakázali v centre Moskvy.

Vo Fínsku demonštranti upozorňujú na klimatickú krízu maskou Santa Clausa. V Manchestri sa jeden z demonštrantov prezliekol za ľadového medveďa. K výzve sa pridali aj africké mestá Nairobi, Pretoria a Johannesburg.

Klimatický štrajk vo Švédsku
Klimatický štrajk vo Švédsku
+20Klimatický štrajk vo Švédsku

Na protesty v Británii prišli desaťtisíce ľudí, podporil ich aj Corbyn

Desaťtisíce ľudí, väčšinou mladých, sa v piatok v Británii zapojili do štrajku za ochranu klímy a líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn predniesol prejav na najväčšom podujatí pri parlamente v Londýne.

Organizátori klimatických protestov proti nedostatočnej vládnej klimatickej politike očakávali celkovo približne 200 akcií po celej krajine a rekordný počet demonštrantov, uviedla tlačová agentúra DPA.

Protestujúci v Londýne niesli pútače a plagáty s odkazmi ako „Mars nie je riešením“ a „Nebuďte fosílni hlupáci“.

Frontman svetoznámej britskej rockovej skupiny Mick Jagger podporil aktivistov na Twitteri.

„Musíme urobiť všetko, čo sa dá, aby sme uchránili planétu a ľudstvo,“ napísal Jagger.

K hlavnému protestu v Londýne sa pridali skupiny ľavičiarov, antirasistov, odborárov a ďalšie organizácie.

Nátlakové demonštrácie za aktívnejšie riešenie klimatických zmien sú „najdôležitejšou kampaňou v dejinách ľudstva,“ uviedol protestujúcim z hornej, otvorenej plošiny autobusu Mike Jackson, spoluzakladateľ zoskupenia „Lesbičky a gejovia stoja za baníkmi“.

Opozičný labouristický líder Corbyn kritizoval prezidenta USA Donalda Trumpa za stiahnutie svojej krajiny z parížskej klimatickej dohody v roku 2017.

„Už sa príliš nestarajme o Donalda Trumpa,“ vyhlásil ďalej Corbyn v príhovore a pochválil protestujúcich po celom svete.

„Jednoducho povedzme, že chceme, aby sa každá krajina pridala k Parížskej dohode, aby ju každá krajina podpísala a zašla (v ochrane klímy) oveľa ďalej,“ dodal Corbyn.

V Nemecku demonštrujú desaťtisíce ľudí

Podľa organizátorov sa pred Brandenburskou bránou zišlo asi 80 000 ľudí. Ďalšie desaťtisíce protestujúcich sú aj v Hamburgu a v Mníchove.

Pred sídlom nemeckej kancelárky Angely Merkelovej (CDU) protestuje približne 30 až 40 ľudí s veľkým transparentom, na ktorom sa pýtajú, či sa vráti „klímakancelárka“, ako ju v minulosti pre podporu ochrany životného prostredia prezývali, informoval denník Tagesspiegel.

Vo východnej časti hlavného mesta ľudia zablokovali ulice prostredníctvom červenobielych pások. Ráno na západoberlínskom námestí Ernst-Reuter-Platz dve stovky cyklistov blokovali frekventovaný kruhový objazd, na ktorom jazdili stále dookola. Podobné blokády sa majú objavovať počas celého dňa.

" Momentále dochádza v okolí Frankfurtu k nenahláseným blokádam, ktoré ohrozujú účastníkov cestnej premávky," upozorňovala mestská polícia na sociálnych sieťach.

V Nemecku aktivisti štrajkujú za lepšiu ochranu...
V Nemecku aktivisti štrajkúju za lepšiu ochranu...
+4V Nemecku aktivisti štrajkujú pre lepšiu...

V Austrálii štrajkujú za účinnejšiu ochranu klímy školáci

Veľké zhromaždenia boli ohlásené v mestách ako Sydney či Melbourne, demonštrovalo sa však aj vo vnútrozemskom Alice Springs, kde si stovky ľudí políhali na zem a tvárili sa, že sú mŕtvi. Protestujúci požadujú, aby bola zmena klímy konečne chápaná ako kríza.

Mládežnícke hnutie Piatky za budúcnosť očakáva, že do jeho najnovších akcií za ochranu klímy sa zapoja v rôznych častiach sveta státisíce ľudí. V rámci medzinárodného týždňa štrajkov, ktorý sa začína v piatok, ohlásili aktivisti protesty vo vyše 2600 mestách na území 160 štátov.

Štrajkujúci v Austrálii požadujú, aby v tejto krajine nevznikali nové uhoľné bane a aby sa prechod na výrobu energie z výhradne obnoviteľných zdrojov zavŕšil do roku 2030. Akciu podporujú odbory a niektoré korporácie. Štátne školy mali účasť zakázanú, očakávalo sa však, že mnohí študenti budú tento zákaz ignorovať.

Austrálsky vicepremiér Michael McCormack opísal prebiehajúce protesty ako „rozvratníctvo“ a vyjadril presvedčenie, že by spôsobovali menej ťažkostí, ak by sa konali cez víkend. Povedal tiež, že študenti by sa naučili viac v škole, a ubezpečil, že vláda už podniká kroky na obmedzenie škodlivých emisií a podporu výroby energie z obnoviteľných zdrojov, informovala tlačová agentúra AP.

Generálny tajomník OSN António Guterres zvolal na 23. septembra do New Yorku summit o klimatickej kríze. Prezidentov a predsedov vlád požiadal, aby pricestovali s konkrétnymi a realistickými návrhmi na čo najskoršie aplikovanie tzv. parížskej dohody (Rámcový dohovor OSN o zmene klímy) a na zaistenie rozhodného prechodu k čistejšej, bezpečnejšej a ekologickejšej budúcnosti.

V austrálskych mestách prebieha klimatický štrajk.
V austrálskych mestách prebiehal klimatický...
+8V austrálskych mestách prebiehal klimatický...
57 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #klima #Austrália #štrajk