Šamana, ktorý putoval do Moskvy vyhnať Putina, deportovali do Jakutska

Jakutského šamana Alexandra Gabyševa, ktorého vo štvrtok zadržali v Buriatsku, v piatok lietadlom previezli z mesta Ulan-Ude späť do Jakutska, odkiaľ sa v marci vydal na 8000 km dlhý peší pochod do Moskvy, aby "vyhnal" ruského prezidenta Vladimira Putina. Do svojho zadržania vo štvrtok - na pomedzi Buriatskej republiky a Irkutskej oblasti - mal za sebou asi 3000 kilometrov.

20.09.2019 12:48 , aktualizované: 15:27
debata (145)

Spravodajský portál Novaja gazeta uviedol, že dôvod šamanovho zadržania stále nie je známy. Buriatske ministerstvo vnútra medzičasom uviedlo, že po šamanovi bolo v Jakutsku vyhlásené pátranie kvôli spáchaniu bližšie nešpecifikovaného trestného činu.

Šamanovi priaznivci pripustili, že Gabyšev by mohol byť stíhaný za údajný pokus o založenie extrémistickej skupiny. Portál Sibir.Realii dodal, že ľudia, ktorí šamana na jeho ceste do Moskvy sprevádzali, pokračujú v ceste.

Gabyšev, ktorý od marca putoval pešo pozdĺž ciest vedúcich z Jakutska do Moskvy, podľa vlastných slov považuje ruského prezidenta Vladimira Putina za „zástupcu temných síl“, pričom tvrdí, že „porátať s ním sa môže len šaman“.

V rámci svojho putovania dorazil 9. septembra do metropoly Buriatskej republiky, mesta Ulan-Ude, kde ho vítali jeho prívrženci. Polícia následne niekoľkých z nich zadržala. V meste potom vypukli protestné zhromaždenia, ktorých účastníci žiadali prepustenie zadržaných.

Napätie v meste sa vystupňovalo večer 8. septembra po vyhlásení výsledkov komunálnych volieb. Občania totiž začali žiadať ich zopakovanie, pretože majú podozrenie, že hlasovanie bolo zmanipulované.

Vyšetrenie v psychiatrickej klinike

Jakutského šamana Alexandra Gabyševa v piatok po prevoze do Jakutska vyšetrili v psychiatrickej klinike. Gabyšev sa tam mal podrobiť diagnostike, ktorá „spočíva v rozhovore s pacientom a v stanovení jeho osobnej a rodinnej anamnézy,“ uviedla agentúra Interfax.

Podľa nej klinika vo svojom vyhlásená uviedla, že ak sa „u pacienta zistí patológia, je pripravená poskytnúť mu kvalifikovanú pomoc.“ Angažovať by mohli aj sociálne úrady, uvádza sa v tlačovej správe. Rozhlasová stanica Echo Moskvy medzičasom uviedla, že šaman je už doma.

Člen Putinovej rady pre ľudské práva je znepokojený šamanovým prípadom

Člen rady pre ľudské práva pri kancelárii ruského prezidenta má pochybnosti o zákonnosti rozhodnutia, ktorým bol jakutský šaman Alexandr Gabyšev prevezený na vyšetrenie na psychiatrickú kliniku.

Iľja Šablinskij podľa agentúry Interfax súčasne vyhlásil, že celá kauza vyzerá „krajne podozrivo“ a vyvoláva vážne pochybnosti. Pripomenul, že ruská psychiatria má vo svojich dejinách „temnú stránku, keď slúžila záujmom jedného zoskupenia a mučila a hubila ľudí na smrť.“ „Ak teraz vidíme nejaké príznaky obnovenia tejto tradície, ide z toho strach,“ uviedol Šablinskij.

Sovietsky zväz patril k tým krajinám, ktoré zneužívali psychiatriu na to, aby sa zbavili – dočasne alebo aj natrvalo – tých, čo sú nepohodlní a pre režim nebezpeční.

Šablinskij dodal, že sa s veľkým podozrením díva na súčinnosť bezpečnostných zložiek a psychiatrických zariadení a „nie veľmi“ chápe dôvody, ktoré viedli k šamanovmu prevozu na vyšetrenie v psychiatrickej klinike v Jakutsku. Poznamenal však, že nepozná všetky detaily prípadu, vie o ňom len to, čo si prečítal na internete.

145 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Vladimir Putin #Jakutsko #šaman