Trump chcel údajne od Zelenského vyšetrovanie Bidenovho syna

Šéf Bieleho domu Donald Trump naliehal na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, aby zariadil vyšetrovanie syna bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena, informovala v sobotu agentúra AP. Podľa nej to v piatok oznámila osoba oboznámená s touto záležitosťou.

21.09.2019 09:11
Donald Trump Foto: ,
Donald Trump
debata (13)

Trump údajne počas júlového telefonického rozhovoru naliehal na Zelenského, aby na vyšetrovaní Bidenovho syna Huntera, ktorý pracoval pre ukrajinskú plynárenskú spoločnosť, spolupracoval s jeho právnikom Rudym Giulianim.

Trump na margo týchto informácií v piatok vyhlásil, že „nejde o nič“. „Rozprávam sa s mnohými lídrami. Na najvyššej úrovni to je vždy vhodné. A všetko, čo robím, je to, že bojujem za túto krajinu,“ uviedol šéf Bieleho domu.

Podľa agentúry AFP demokrat Joe Biden, Trumpov potenciálny oponent v prezidentských voľbách v roku 2020, vyzval prezidenta, aby zverejnil prepis rozhovoru so Zelenským.

„Mal by mal okamžite zverejniť prepis predmetného hovoru, aby ho Američania sami posúdili,“ uviedol Biden.

AFP poznamenala, že Trump telefonicky hovoril s novým ukrajinským prezidentom Zelenským 25. júla. Podľa niektorých amerických médií sa Trump snažil donútiť Zelenského, aby začal vyšetrovať Bidenovho syna s cieľom získať informácie, ktoré by mohli poškodiť Bidenovu snahu o post prezidenta v roku 2020.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Volodymyr Zelenskyj