Lajčák: Možnosť vystúpiť na summite OSN má len polovica prezidentov, Slovensko má cveng

Dominantnou témou tohtoročného Valného zhromaždenia OSN sú klimatické zmeny, ktorým sa bude venovať aj samostatný summit v pondelok, deň pred začiatkom všeobecnej rozpravy. Pre médiá to v New Yorku uviedol slovenský minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslav Lajčák (nominant Smeru), ktorý na Valnom zhromaždení sprevádza prezidentku Zuzanu Čaputovú. Tá na klimatickom summite vystúpi s prejavom.

23.09.2019 07:30
Miroslav Lajčák v OSN Foto: ,
Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák na pôde OSN. Archívna snímka.
debata (79)

Ako pripomenul Lajčák, možnosť vystúpiť na klimatickom summite s príhovorom nemá každá hlava štátu z krajín Európskej únie ju dostane iba približne polovica prezidentov.

„To je na jednej strane potvrdenie nášho záujmu o túto tému a nášho uvedomenia si dôležitosti tejto témy, ale zároveň je to aj potvrdenie toho, že Slovensko má cveng v Organizácii Spojených národov,“ dodal Lajčák.

Pred klimatickým summitom podľa Lajčáka cítiť očakávania, že by mohol byť zlomovým momentom. „Dnes neplníme naše záväzky, nedarí sa nám zastaviť otepľovanie planéty, skôr naopak, ten proces pokračuje,“ upozornil Lajčák a dodal, že ak nepríde k zmene, nasledujúce generácie dostanú planétu v oveľa horšom stave.

Slovensko si podľa Lajčáka osvojilo klimatickú tému najmä tým, že sa ako jediná krajina Vyšehradskej štvorky prihlásilo k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050.

Druhou dominantnou témou Valného zhromaždenia je otázka udržateľného rozvoja a finančné možnosti zabezpečenia rozvoja pre všetky krajiny sveta. Treťou témou je mier a riešenie konfliktov.

Počas tohto týždňa podľa Lajčáka prebehnú na pôde OSN stovky podujatí. V rámci všeobecnej rozpravy hlavy jednotlivých štátov predstavia svoje videnie sveta. „Niet pochýb, že India a Pakistan sa budú vyjadrovať k situácii v štátoch Džammú a Kašmír. Toto je vždy tribúna, z ktorej môžete prezentovať svoje videnie sveta aj ukázať na tých, ktorých považujete za vinníkov,“ povedal slovenský minister. Dodal, že popri všeobecnej rozprave prebieha niekoľko summitov k najvýznamnejším témam a tiež desiatky oficiálnych i neoficiálnych rokovaní.

Prezidentka na krajanskom festivale ocenila tradície

Zuzana Čaputová a Miroslav Lajčák v nedeľu navštívili 42. ročník Festivalu slovenského dedičstva v East Brunswicku v americkom štáte New Jersey. Obaja ocenili, že americkí Slováci udržiavajú slovenské tradície a svoje deti učia jazyk svojej pôvodnej vlasti.

„Slovensko reprezentujú v zahraničí ľudia, ktorí sú pracovití, talentovaní, vzdelaní a všetci na nich môžeme byť hrdí,“ povedala v príhovore Čaputová. „Potrebujeme vaše skúsenosti, vašu inšpiráciu to všetko, čo ste nadobudli v cudzine, potrebujeme cítiť aj na Slovensku,“ vyzvala amerických Slovákov.

Lajčák sa v príhovore poďakoval všetkým, ktorí „sa starajú, aby slovenčina tu v Spojených štátoch znela aj pre budúce generácie“.

Festival slovenského dedičstva vznikol v roku 1976 pôvodne ako jednorazová udalosť pri príležitosti 200. výročia založenia Spojených štátov. Prišlo naň však až 10 000 ľudí, a tak sa organizátori neskôr rozhodli usporadúvať ho každoročne. Koná sa pravidelne v septembri v štáte New Jersey. „Dnes je jednou z najvýznamnejších udalostí svojho druhu v USA,“ povedala čistou slovenčinou moderátorka programu, americko-slovenská herečka z New Yorku Katarína Vizina.

Pripomenula dôležitosť vzdelávania na amerických školách v slovenčine. „A nejde len o jazyk samotný: učitelia na týchto školách sa skutočne starajú o to, aby si deti vytvorili vzťah k Slovensku aby sa naučili kultúru, tradície… A tak ich nezabudnime podporovať nielen finančne, ale aj tým, že tam budeme naše deti posielať!“ vyzvala účastníkov.

79 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #OSN #Miroslav Lajčák #Zuzana Čaputová #klimatický summit OSN