Tajfún spôsobil v Južnej Kórei materiálne škody, zranených je 30 ľudí

Najmenej 30 ľudí utrpelo zranenia a zhruba 27 790 domácností sa ocitlo bez elektrickej energie v dôsledku silného tajfúnu, ktorý cez víkend zasiahol Južnú Kóreu. Informovala o tom v pondelok agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

23.09.2019 10:33
kórea, tapah, tajfún, strom zrútený, dážď Foto: ,
V dôsledku silného tajfúnu Tapah sa ocitlo bez elektrickej energie zhruba 27 790 domácností.
debata

Tajfún Tapah ešte predtým zasiahol časť južných ostrovov Japonska, kde priniesol silné dažde a vietor, ktoré spôsobili záplavy a niekoľko menších zranení.

Juhokórejské ministerstvo vnútra uviedlo, že tajfún tiež v nedeľu a pondelok priniesol silné zrážky s vetrom do juhokórejských mi­est.

Podľa ministerstva jedna osoba utrpela vážne zranenia a 29 ľudí menšie zranenia. Niektoré juhokórejské médiá hlásili aj tri obete na životoch, ale podľa ministerstva žiadne z týchto úmrtí nespôsobil tajfún. V dôsledku vyčíňania počasia v krajine zaplavilo cesty, poškodilo domy a bolo zrušených približne 250 letov na 11 letiskách.

Podľa juhokórejských meteorológov tajfún pravdepodobne priniesol ľahký dážď do východných pobrežných miest v Severnej Kórei, ale pravdepodobne tam nespôsobil škody.

Meteorológovia uviedli, že tajfún už zoslabol na tropickú búrku s vetrom dosahujúcim 90 kilometrov za hodinu a postupuje severovýchodným smerom pozdĺž pobrežia Japonska. Japonská meteorologická agentúra vydala varovanie pred silným víchrom, vysokými vlnami a zosuvmi pôdy. Narušená je železničná aj letecká doprava.

Živel už v piatok a v sobotu sužoval juhojaponský ostrov Okinawa, kde bolo ľahko zranených 18 ľudí. Ďalších 12 zranených hlási ostrov Kjúšú, kde zostáva bez elektriny na 30 000 odberateľov, uviedla agentúra Kjódó.

debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #tajfún #Južná Kórea