Šéf českej diplomacie: Premiestnením sochy Koneva sa zmluva s Ruskom neporuší

Český minister zahraničia Tomáš Petříček (ČSSD) na pracovnom stretnutí konanom pod záštitou Inštitútu pre politiku a spoločnosť vyjadril presvedčenie, že premiestnením sochy maršala Koneva na dôstojné miesto sa zmluva s Ruskom neporuší.

23.09.2019 13:50
debata (21)
Chlapec sa pozerá na sochu maršala Ivana... Foto: SITA/AP, Petr David Josek
konev, maršal, socha, praha Chlapec sa pozerá na sochu maršala Ivana Koneva, ktorá sa nachádza na Námestí Interbrigády v pražskej mestskej časti Bubeneč. Archívna snímka je z januára 2018. V piatok sochu zakryli plachtou, ale už po hodine ju strhol jeden aktivista.

Český šéf diplomacie zároveň dodal, že nezaznamenal žiadne odvetné kroky zo strany Ruskej federácie. Tá pred časom pohrozila, že rozhodnutie mestskej časti Praha 6 nezostane bez odpovede. Informoval o tom spravodajský portál ČT24.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dalo vo vyhlásení najavo rozhorčenie nad cynickým rozhodnutím zastupiteľstva. Hlboko ľutuje, že mestskí poslanci ignorovali výzvy verejnosti a vedúcich predstaviteľov Českej republiky, aby podobnému postupu zabránili. „Rovnako ako predtým považujeme tento krok za porušenie článkov dvojstrannej zmluvy o priateľských vzťahoch a spolupráci z 26. augusta 1993,“ konštatuje sa vo vyhlásení.

Česko-ruská zmluva o priateľských vzťahoch z roku 1996 v článku 21 uvádza,že každá strana bude na svojom území zabezpečovať starostlivosť o vojenské hroby a o vojenské pamätníky druhej strany.

Petříček uviedol, že podľa právnikov sa zmluva vzťahuje aj na Konevovu sochu, ale neurčuje, kde má pomník stáť. „Ak soche nájdeme dôstojné miesto, tak si záväzky splníme,“ povedal minister a dodal, že doposiaľ nezaznamenal žiadne odvetné kroky, ktoré avizovali ruskí politici. Podľa jeho slov ide hlavne o mediálnu rétoriku.

Minister spomenul, že aj české pomníky v Rusku, na ktoré sa vzťahuje zmluva, bývajú terčom útokov vandalov, no česká strana prípady rieši diplomatickou cestou.

Okrem zmluvy o priateľských vzťahoch uzavrela Česká republika s Ruskom aj dohodu o vzájomnom udržiavaní vojenských hrobov. Česko sa na základe tohto dokumentu stará o 4 224 vojenských hrobov, pamätníkov, či pomníkov ruských vojakov. Ich údržba stojí milióny českých korún ročne. Podľa Ministerstva obrany sa dohoda na Konevovu sochu nevzťahuje, lebo ruský maršal nezahynul vo vojne.

Dohoda o udržiavaní vojenských hrobov určuje, že presunutie pamätníka je možné iba so súhlasom druhej zmluvnej strany. Predseda strany KSČM Vojtěch Filip v minulosti rokoval s bývalou ministerkou obrany Karlou Šlechtovou aj so súčasným ministrom Lubomírom Metnarom (obaja ANO), aby sa Konevova socha zaradila medzi vojenské hroby, ale obaja návrh odmietli.

Konevov pomník na námestí Interbrigády je často terčom vandalov. Naposledy sochu poškodili koncom augusta. Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) nechal následne sochu obstavať lešením s plachtou. Odporcovia zakrytia však plachtu niekoľkokrát strhli. Poslanci mestskej časti rozhodli, že sochu nahradí nový pamätník oslobodenia mesta počas druhej svetovej vojny. Radnica sa chystá vypísať súťaž na jeho podobu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #socha #maršál Konev #Praha 6