Policajti zadržali cez víkend v Hongkongu takmer 50 demonštrantov

Takmer 50 ľudí zadržali policajti v Hongkongu pri víkendových demonštráciách protivládnych aktivistov, ktoré na niektorých miestach prerástli v násilie a ničenie staníc metra a nákupného strediska. Informovala o tom dnes agentúra Reuters, podľa ktorej bolo od júnového začiatku protestov zatknutých už 1 556 ľudí.

23.09.2019 16:41
HONGKONG protest, demonštrácia, oheň, barikáda Foto: ,
Demonštranti v uliciach Hongkongu zapaľovali barikády.
debata (2)

Dnes bola prevádzka metra a prímestských vlakov v Hongkongu opäť plne obnovená. Správkyňa Hongkongu Carrie Lamová sľúbila, že tento týždeň vo štvrtok začne s nespokojnými občanmi dialóg.

Podľa Reuters sa ale dajú aj v najbližších dňoch v Hongkongu očakávať protestné akcie. Na tento týždeň totiž pripadá tiež piate výročie začiatku takzvanej dáždnikovej revolúcie, ktorej cieľom bolo presadiť v Hongkongu úplne slobodné voľby. Toho sa nakoniec aktivisti nedomohli.

Od roku 1997, keď Británia odovzdala Hongkong Číne, je toto územie spravované podľa princípu jedna krajina, dva systémy, čo mu zaručuje demokratické zriadenie a autonómne výsady. Kritici ale tvrdia, že Peking tieto slobody postupne obmedzuje.

Terajšie demonštrácie v Hongkongu začali pôvodne na protest proti návrhu zákona o vydávaní osôb podozrivých zo spáchania trestného činu do pevninskej Číny, ktorého schvaľovanie propekingská správkyňa Hongkongu Lamová nakoniec sľúbila stiahnuť. Protesty ale pokračujú a ich účastníci požadujú vyšetrenie údajných násilností zo strany polície pri demonštráciách, prepustenie zadržaných a všeobecnejšie demokratické reformy vrátane slobodnej voľby správcu Hongkongu.

V sobotu sa chcú demonštranti zísť pri takzvaných Lennonových múroch v centrálnej finančnej štvrti Hongkongu, odkiaľ sa vydajú do ďalších oblastí. Na Lennonove múry v posledných mesiacoch ľudia lepia pestrofarebné lístočky s odkazmi, v ktorých vyjadrujú podporu demonštrantom a nesúhlas s miestnou vládou. Ich inšpiráciou sa stala farebne pomaľovaná Lennonova stena v Prahe, ktorá bola predrevolučným symbolom slobody v Česku.

Na nedeľu plánujú demonštranti zhromaždenie v nákupnej štvrti Causeway Bay, ktorá sa v poslednom čase stala dejiskom násilných stretov medzi políciou a demonštrantmi.

Zatiaľ posledné násilnosti vypukli v Hongkongu cez víkend, keď policajti rozháňali slzným plynom účastníkov protestov, ktorí v uliciach zapaľovali barikády, hádzali na políciu dlažobné kocky a pošliapali a roztrhali čínsku vlajku. Zatknutých bolo 47 ľudí vo veku medzi 14 a 64 rokov, uviedol dnes Reuters.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #protesty v Hongkongu