Čaputová v OSN: Trumpa sme na summite videli krátko, jeho postoj je známy

Vystúpiť na pódium v New Yorku na fóre klimatického summitu OSN, ktoré predchádzalo Valnému zhromaždeniu OSN, bolo privilégiom. Šéf svetovej organizácie António Guterres ho doprial iba predstaviteľom tretiny členských krajín OSN. Prezidentka Zuzana Čaputová vystúpila s prejavom na pôde OSN v New Yorku v pondelok. Vyjadrila sa aj k úlohe veľkých a malých krajín a okomentovala aj prístup amerického prezidenta Donalda Trumpa. Vyjadrenie slovenskej prezidentky si môžete pozrieť vo videu.

23.09.2019 17:54 , aktualizované: 24.09.2019 08:44
debata (194)

VIDEO: Pozrite si, čo Čaputová v New Yorku povedala na adresu Trumpa a jeho postoja ku klimatickým zmenám.

Video

Americký prezident Trump dlhodobo spochybňuje boj proti klimatickým zmenám a dáva prednosť podpore priemyslu. USA vrátane ďalších veľkých krajín neuviedli na summmite konkrétne ciele, ako chcú znižovať emisie oxidu uhličitého.

Na summmite prehovoril aj francúzsky prezident, nemecká kancelárka i britský premiér. Japonsko, Austrália, Južná Kórea ani tri zo štyroch krajín visegrádskej skupiny na klimatickom summite slovo nedostali. Šéf Bieleho domu, zarytý popierač klimatických zmien, mohol tiež len počúvať.

VIDEO: Čaputová vystúpila v pondelok v OSN a prečítala krátky prejav v angličtine. Pozrite si vo videu, čo povedala.

Video

„Ľudia môžu prehovoriť, iba ak prídu s pozitívnymi krokmi. Tie sú akousi vstupenkou. So zlými správami nechoďte,“ upozornil. „Povedal som lídrom, aby neprichádzali s efektnými prejavmi, ale s konkrétnymi záväzkami. Očakávam, že tu zaznejú oznámenia o početných zmysluplných plánoch na dramatické zníženie emisií v nasledujúcom desaťročí a na dosiahnutie uhlíkovej neutrality do roku 2050,“ citoval ho portál Politico.

Guterres oznámil, že do nedele šesťdesiatšesť krajín signalizovalo, že chcú do roku 2050 dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Jej podstatou je stav, keď sa množstvo emisií oxidu uhličitého vypustených na území daného štátu pohltí prírodnými procesmi do ekosystémov.

Európska únia sa na júnovom summite chystala vyhlásiť za svoj cieľ dosiahnutie uhlíkovej neutrality do polovice tohto storočia. Ambicióznu dohodu však zablokovalo Poľsko spolu s Českom, Maďarskom a Estónskom. Kým prezidentka Zuzana Čaputová na summite v mene Slovenska potvrdila tento záväzok, český premiér Andrej Babiš, ktorý na fóre nedostal slovo, tento cieľ pred novinármi zľahčoval slovami, že „sľúbiť niečo do roku 2050 určite nie je problém“. Babiš už predtým vyhlásil, že si nevie predstaviť, že v roku 2050 nebudú nijaké emisie.

Čaputová: Ľudstvo zabudlo platiť účty voči planéte

Čaputová v anglicky prednesenom prejave upozornila, že ľudstvo zabudlo platiť svoje účty voči planéte a dnešná generácia už pociťuje dôsledky tohto bezohľadného konania. „Potrebná je rýchla a dôkladná zmena politiky, iný spôsob podnikania, výroby energie, dopravy, investícií, ochrany biodiverzity a narábania s prírodnými zdrojmi. Musíme zmeniť náš spôsob života,“ vyzvala Čaputová. Slovenská prezidentka vystúpila ako prvá rečníčka v tematickej sekcii o transformácii energetiky založenej na spaľovaní uhlia.

Skonštatovala, že Slovensko sa pridalo ku klimatickej iniciatíve rakúskeho prezidenta Alexandra Van der Bellena. „Nezáleží na tom, či sme malí alebo veľkí, všetci môžeme prispieť bez vyčkávania, že začne niekto iný,“ vysvetlila Čaputová význam iniciatívy.

Slovensko podľa nej urobilo „politicky nemysliteľné“ rozhodnutie zatvoriť svoje uhoľné bane, z ktorého vyplýva potreba ekonomickej transformácie časti krajiny. Pripomenula, že Slovensko už v súčasnosti vyrába 80 percent energie nízkouhlíkovým spôsobom a objem emisií plánuje znížiť do roku 2030 o 45 percent, pričom pôvodný plán počítal so 40-percentným znížením.

„Pred niekoľkými dňami sme rozhodli o vyčlenení ďalších 2,5 miliardy eur na investície do klimatických projektov do roku 2030. Na medzinárodnej úrovni prispievame do Zeleného klimatického fondu,“ povedala Čaputová s tým, že Slovensko podporuje plán Európskej únie urobiť z Európy prvý uhlíkovo neutrálny kontinent.

Na klimatickom summite OSN sa hovorilo o konkrétnych opatreniach

Všetci rečníci v prvej časti pondelkového klimatického summitu OSN v New Yorku hovorili o konkrétnych záväzkoch, nie všeobecných ideách o boji proti klimatickým zmenám. Na brífingu po svojom vystúpení na summite to povedala prezidentka Zuzana Čaputová, ktorá pre svoj prejav dostala prominentný priestor na začiatku podujatia.

„Z kuloárnych informácií viem, že je to jednak samozrejme preto, aké ciele som za SR mohla prezentovať, ale vraj zaujal aj môj osobný príbeh a moje aktivity predtým, než som sa stala prezidentkou,“ odpovedala pre TASR.

„Je mi cťou, že som mala možnosť reprezentovať našu krajinu ako jednu z mála v našom regióne,“ uviedla slovenská prezidentka.

Gutteres: Našou povinnosťou je zastaviť klimatickú krízu

Generálny tajomník OSN v otváracom prejave klimatického summitu varoval, že ak ľudstvo nezmení spôsob života, riskuje život samotný. Guterres, ktorý nedávno navštívil hurikánom zdevastované Bahamy, vymenoval hneď niekoľko katastrof, ktoré zem zasiahli v posledných mesiacoch. Zdôraznil tiež, že tohtoročný júl bol absolútne najteplejším mesiacom v histórii.

„Ľadovce sa topia, pre sucho vznikajú lesné požiare, púšte sa rozširujú, búrky sú oveľa silnejšie a viac smrtiace,“ poznamenal Guterres. Štátnikom odkázal, že ľudia chcú vidieť konkrétne činy. „Našou povinnosťou je zastaviť klimatickú krízu, čas sa kráti, ale ešte nie je príliš neskoro,“ dodal.

Greta Thunbergová obvinila štátnikov z nečinnosti

Do duše štátnikom prehovorila aj mladá švédska ekologická aktivistka Greta Thunbergová, ktorá ich obvinila z nečinnosti zoči-voči klimatickej kríze. „Ako ste to mohli? Vašimi prázdnymi slovami ste mi ukradli moje sny a moje detstvo,“ povedala trasúcim sa hlasom tínedžerka, iniciátorka globálneho klimatického štrajku, do ktorého sa minulý piatok zapojili štyri milióny prevažne mladých ľudí.

Thunbergová dostala slovo hneď po Guterresovi. Mladí ľudia podľa nej už začínajú „rozumieť zrade“ politikov. „Budeme vás sledovať,“ odkázala im.

© Autorské práva vyhradené

194 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #klimatické zmeny #Zuzana Čaputová