Po kohútovi Mauriceovi sa francúzsky súd bude zaoberať kauzou koňa Sésama

Francúzska justícia sa po spore týkajúcom sa kikiríkania kohúta Mauricea bude zaoberať aj kauzou koňa menom Sésame. Jeho majiteľov žalujú susedia-vinári z obce Orschwihr v Alsasku, ktorým prekáža zápach konského trusu a moču, ako aj stála prítomnosť múch a zvuky, ktoré kôň vydáva.

23.09.2019 17:34
debata (3)

Televízia BFM v pondelok vysvetlila, že majitelia vinárstva Valentin-Zusslin sa pred časom rozhodli venovať biodynamickému poľnohospodárstvu, a preto si v roku 2012 zaobstarali koňa z kraja Comté. Jeho využívaním sa chceli vrátiť k tradičnému spôsobu vykonávania prác vo svojej vinici. Tradičné techniky sú totiž ohľaduplnejšie k pôde i porastom viniča.

Žalobcovia však tvrdia, že kvôli koňovi zo susedstva im v posledných rokoch výrazne klesla návštevnosť ich vinárstva, čím utrpeli veľké finančné straty. Uvádzajú tiež, že „všetky parcely v obci sú vhodné na obrábanie mechanizmami, takže používanie koňa nie je opodstatnené“. Argumentujú i tým, že „na svete sú aj vinári vyrábajúci vína v biokvalite, ktorí koňa nevlastnia“.

Súdne konanie vo veci koňa Sésama sa začalo ešte v roku 2014, ale súd rozhodol až v roku 2018, pričom v prospech majiteľov koňa. Susedia sa však odvolali a odvolacie konanie sa bude konať túto jeseň pred súdom v meste Colmar.

Ako informovala televízia BFM, na portáli Change.org sa minulý piatok objavila petícia za zvýšenie počtu koní používaných vo francúzskych viniciach. Do pondelka ju podpísalo viac ako 7500 ľudí.

Začiatkom septembra iný súd vo Francúzsku zamietol žalobu susedov majiteľky kohúta Mauricea, ktorí sa sťažovali, že jeho kikiríkanie v skorých ranných hodinách ich budí a obťažuje. Na dôvažok, žalobcovia musia majiteľke kohúta zaplatiť 1000 eur ako náhradu škody.

Majiteľka kohúta Corinne Fesseauová pre agentúru AFP označila verdikt súdu za „víťazstvo pre všetkých ľudí v rovnakej situácii“. Vyjadrila nádej, že jej prípad bude precedensom a že odteraz bude vo Francúzsku chránené aj zvonenie kostolných zvonov či kŕkanie žiab, na ktoré sa dovolenkári na vidieku tiež sťažujú.

Ako dodal spravodajský portál LCI, v októbri by mal súd v meste Dax v departemente Landes v regióne Akvitánsko na juhozápade Francúzska rozhodnúť v spore, ktorý sa týka sťažnosti na príliš hlasný gagot kačíc a husí.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #kôň