Guterres oznámil sformovanie sýrskeho ústavodarného výboru

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok oznámil vytvorenie sýrskeho ústavodarného výboru, ktorý by mal vypracovať novú ústavu krajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

23.09.2019 18:01
Generálny tajomník OSN / António Guterres / Foto: ,
Generálny tajomník OSN António Guterres
debata

„Pevne verím, že založenie ústavného výboru pripraveného a vedeného Sýrčanmi môže byť začiatkom politickej cesty“ k ukončeniu dlhoročnej vojny, povedal podľa agentúry AFP Guterres.

Osobitný vyslanec OSN pre Sýriu Geir Pedersen by mal podľa Guterresa zvolať prvé zasadnutie ústavodarného výboru už v priebehu najbližších týždňov.

Na Ruskom organizovanej sýrskej mierovej konferencii sa v januári 2018 dosiahla dohoda o vytvorení 150-členného výboru na vypracovanie novej ústavy. Malo by ísť o kľúčový krok smerom k uskutočneniu volieb a politickému riešeniu sýrskeho konfliktu, ktorý si vyžiadal už viac ako 400 000 obetí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa minulý pondelok v Ankare stretol s prezidentmi Ruska a Iránu Vladimirom Putinom a Hasanom Rúháním. Po stretnutí novinárom povedal, že sa podarilo prekonať spory, čo sa týka posledného člena ústavného výboru, v ktorom by mali byť zástupcovia sýrskej vlády aj opozície.

Procesné pravidlá sa musia ešte dopracovať, povedal vtedy Putin, podľa ktorého musí výbor rýchlo začať rokovať. „Extrémistické skupiny sa môžu pokúsiť zmariť tento proces, lebo nechcú konečnú dohodu, keďže z vojny získavajú peniaze,“ dodal.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #OSN #António Guterres