Americký vojak čelí obvineniu zo šírenia inštrukcií na výrobu bomby

Príslušníka americkej armády v pondelok obvinili zo šírenia inštrukcií na výrobu bômb na internete. Informovala o tom agentúra AP.

24.09.2019 06:51
USA / armáda / vojak / Foto: ,
Ilustračné foto.
debata (17)

Obvinený 24-ročný vojak Jarrett William Smith zdieľal na internete inštrukcie na výrobu bomby a takisto diskutoval o zabíjaní ľavicových aktivistov a o prípadnom bombovom útoku na spravodajskú stanicu. Na svojej webovej stránke to uvádza televízna stanica CNBC, ktorá sa odvoláva na americké ministerstvo spravodlivosti.

Vojaka zatkli v sobotu 21. septembra. Prokuratúra tvrdí, že obvinený vojak Smith z amerického štátu Južná Karolína, umiestnený na základni Fort Riley v štáte Kansas, hovoril o svojom pláne zabíjať príslušníkov ľavicového hnutia antifa a opisoval, ako vyrobiť bombu, ktorú je možné odpáliť mobilným telefónom. Na sociálnej sieti Facebook údajne takisto oznámil, že má záujem vycestovať na Ukrajinu s cieľom pripojiť sa k dobrovoľníckemu práporu Azov.

Smith podľa súdnych dokumentov takisto navrhol zasiahnuť istú významnú spravodajskú sieť pomocou bomby umiestnenej v automobile. Vojak v chatovacej skupine na internete údajne v auguste diskutoval s utajeným informátorom o pláne zaútočiť na území USA. V diskusii uviedol, že hľadá ďalších takých „radikálov“, ako je on sám.

Smith v rozhovore pred svojím zatknutím vyšetrovateľom povedal, že vie, ako zostrojiť improvizované výbušné zariadenia a pravidelne poskytuje inštrukcie o ich výrobe. Vyhlásil, že to robí preto, aby vyvolal „chaos“.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #internet #americký vojak #výroba bomby #inštrukcie