Najväčší svetoví znečisťovatelia si na klimatickom summite OSN nedali záväzok

Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok po skončení medzinárodného summitu, venovaného boju proti klimatickým zmenám, vyhlásil, že "situácia sa obracia".

24.09.2019 07:40
debata (54)

Guterres oznámil, že 77 krajín (vrátane Slovenska) sa zaviazalo, že do roku 2050 dosiahne uhlíkovú neutralitu, hoci tieto krajiny spoločne vyprodukujú oveľa menej než polovicu celosvetových emisií oxidu uhličitého.

Ďalších 70 krajín prisľúbilo, že sa bude viac snažiť v boji proti klimatickým zmenám, 100 podnikateľských lídrov sa zaviazalo, že sa zapoja do zelenej ekonomiky, a jedna tretina bankového sektora sa prihlásila k zeleným cieľom.

„Čin za činom obracajú situáciu iným smerom. Ale máme pred sebou dlhú cestu. Ešte tam nie sme,“ uviedol Guterres. Navyše, ešte sa plánuje výstavba veľkého počtu uhoľných elektrární, čo je „hrozba“, dodal Guterres. A zopakoval výzvu, aby sa po budúcom roku už nestavali žiadne nové uhoľné elektrárne.

VIDEO: Pozrite si, čo Čaputová v New Yorku povedala na adresu Trumpa a jeho postoja ku klimatickým zmenám.

Video

Dôvod hovoriť o neúspechu

Osobitný vyslanec OSN pre klimatický summit Luis Alfonso de Alba upozornil, že medzi 77 krajinami zaväzujúcimi sa k uhlíkovej neutralite do roku 2050 nie sú najväčší znečisťovatelia – Čína, Spojené štáty, India, Rusko a Japonsko.

Väčšina krajín, ktoré dali v pondelok uvedený sľub, neprodukuje až toľko oxidu uhličitého a aj osobitný vyslanec de Alba pripustil, že celkové množstvo emisií 77 krajín je oveľa menšie než polovica celosvetových emisií skleníkových plynov.

„Máme dôvod nehovoriť o úspechu,“ uviedol de Alba na tlačovej konferencii po klimatickom summite OSN v New Yorku. „Ale uznávame, že je to dôležitý posun pre tieto krajiny, ktoré stoja v popredí a zaviazali sa k plneniu cieľa,“ dodal.

De Alba označil za víťazstvo krátku prítomnosť amerického prezidenta Donalda Trumpa na summite, keďže šéf Bieleho domu predtým vyhlasoval, že na summit nepríde. „Mať prezidenta USA v miestnosti je podľa mňa veľmi pozitívny signál,“ uviedol de Alba.

VIDEO: Čaputová vystúpila v pondelok v OSN a prečítala krátky prejav v angličtine. Pozrite si vo videu, čo povedala.

Video
54 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #klimatické zmeny #António Guterres