Trump povolil zverejnenie prepisu rozhovoru so Zelenským

Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že povolil zverejnenie celého prepisu rozhovoru s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, v ktorom údajne žiadal vyšetrovanie syna bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena. Informovala o tom agentúra DPA.

24.09.2019 11:58 , aktualizované: 22:26
Ukrajina armáda top predstavitelia Zelenskyj... Foto:
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
debata (10)

„Teraz som na pôde OSN, kde reprezentujem našu krajinu, ale povolil som na zajtra zverejnenie úplného, plne odtajneného a nezredigovaného prepisu môjho telefonického rozhovoru s ukrajinským prezidentom Zelenským,“ uviedol Trump na Twitteri. „Uvidíte, že to bol veľmi priateľský a úplne vhodný telefonát,“ dodal.

Trump počas júlového telefonického rozhovoru údajne naliehal na Zelenského, aby na vyšetrovaní syna bývalého viceprezidenta USA Joea Bidena, ktorý pracoval pre ukrajinskú plynárenskú spoločnosť, spolupracoval s Trumpovým právnikom Rudym Giulianim. Americký prezident v tejto súvislosti zdôraznil, že „neurobil nič zlé“.

Biden, ktorý je Trumpov potenciálny oponent v prezidentských voľbách v roku 2020, vyzval prezidenta, aby zverejnil prepis rozhovoru so Zelenským.

Podľa niektorých amerických médií sa Trump snažil donútiť Zelenského, aby začal vyšetrovať Bidenovho syna s cieľom získať informácie, ktoré by mohli poškodiť Bidenovu snahu o post prezidenta v roku 2020.

Zelenskyj verí, že stretnutie s Trumpom bude zmysluplné

Novozvolený ukrajinský prezident očakáva, že tohtotýždňové stretnutie s americkým prezidentom v New Yorku bude „zmysluplné a produktívne“. S odvolaním sa na vyhlásenie prezidentskej kancelárie zverejnené v utorok o tom informovala agentúra Reuters. Zelenskyj zároveň zdôraznil, že Kyjev potrebuje podporu Washingtonu.

Prezident taktiež vyjadril nádej, že čoskoro dôjde aj k stretnutiu lídrov Ukrajiny, Ruska, Francúzska a Nemecka, aby diskutovali o spôsoboch vyriešenia konfliktu v Donbase. Ako vysvetlila agentúra Ukrinform, hovoril o stretnutí normandského formátu, diplomatického zoskupenia najvyšších predstaviteľov zmienených štyroch krajín a ich ministrov zahraničných vecí, ktorého cieľom je urovnať krízu na východe Ukrajiny.

„Chceme z toho stretnutia odísť s istými výsledkami týkajúcimi sa konkrétnych podmienok ukončenia vojny a vrátenia našich území,“ dodal Zelenskyj.

Zelenskyj je v dňoch 23. – 26. septembra na návšteve Spojených štátov pri príležitosti zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Valné zhromaždenie OSN #Volodymyr Zelenskyj