Johnson vyzval opozíciu, aby navrhla hlasovanie o dôvere vláde

Britský premiér Boris Johnson v stredu, v prvý deň obnoveného zasadania parlamentu, vyzval opozíciu, aby predložila návrh na vyslovenie nedôvery jeho vláde. Opozičné strany by tak mali urobiť do konca stredajšieho rokovania parlamentu, informovala televízia Sky News.

25.09.2019 19:09 , aktualizované: 21:13
Boris Johnson, Saudská Arábia Foto: ,
Boris Johnson.
debata (15)

V prípade, že by Johsnon hlasovanie o dôvere prehral, v Británii by sa konali predčasné parlamentné voľby, pripomína agentúra DPA.

Johnson vyhlásil, že britský parlament je „paralyzovaný“ a poslanci sa snažia zastaviť odchod krajiny z Európskej únie. „Chcem uskutočniť brexit a ľudia chcú, aby krajina opustila EÚ 31. októbra,“ povedal britský premiér.

Najvyšší súd, ktorý v utorok rozhodol, že ním iniciované prerušenie činnosti parlamentu je nezákonné, podľa Johnsona rozhodol o otázke, ktorá je v svojej podstate politická. Vláda podľa premiéra rokuje s Bruselom o dohode aj napriek pokusom odporcov zmariť rokovania. Parlament podľa neho odmieta plniť sľuby vyplývajúce z referenda o brexite z roku 2016, v ktorom tesná väčšina hlasovala za odchod Británie z EÚ.

Opozičná Labouristická strana podľa Johnsona „žije vo svete ilúzií“ a trvá na tom, že Briti nechcú ďalšie referendum. Občania podľa premiéra „veľmi jasne vidia, čo sa deje“.

Britská opozícia chce odklad brexitu, až potom voľby

Vláda musí dojednať odklad brexitu, aby sa mohli uskutočniť parlamentné voľby, odkázal líder opozičných labouristov Jeremy Corbyn britskému premiérovi. „Je to veľmi jednoduché: Ak chcete voľby, zariaďte odklad (brexitu) a poďme na to,“ povedal podľa agentúry Reuters šéf labouristov potom, čo Johnson opozíciu na pôde parlamentu vyzval, aby navrhla vyslovenie nedôvery jeho vláde.

Škótska národná strana (SNP) sa k veci vyjadrila podobne ako Corbyn. Podľa lídra SNP v Dolnej snemovni Iana Blackforda by sa mala opozícia zjednotiť a vyvolať hlasovanie o dôvere vláde. „Akonáhle odstránime predsedu vlády a odstránime hrozbu odchodu bez dohody, potom musia čo najskôr prehovoriťť ľudia prostredníctvom parlamentných volieb,“ dodal.

„Johnson by mal skoncovať so svojimi hanebným hrami. Ak požiada o odklad a odstráni nebezpečenstvo brexitu bez dohody 31. októbra, SNP bude hlasovať pre voľby,“ dodala na twitteri šéfka SNP Nicola Sturgeonová, ktorej strana má v dolnej komore britského parlamentu 35 kresiel.

Bitka o právny štát a parlamentnú demokraciu pokračuje

Za normálnych okolností by britský premiér po tom, čo ho najvyšší súd usvedčil zo zneužitia právomocí, odstúpil. Boris Johnson sa však v stredu pred parlamentom zjavne na také gesto nechystal. Ani na ospravedlnenie sa poslancom za to, že podľa jednomyseľného rozhodnutia 11 sudcov konal nezákonne, keď na päť týždňov prerušil zasadnutie parlamentu.

„Nežijeme v normálnych časoch. Nemyslím si, že po rozhodnutí Najvyššieho súdu príde ospravedlnenie. Johnson povie, že sa pokúša naplniť vôľu ľudu, dosiahnuť brexit, čo sa snaží mariť elitársky parlament a súd,“ odhadla komentátorka BBC Vicki Youngová pred chystaným večerným Johnsonovým vystúpením. Parlament sa dnes po dvoch týždňoch opäť zišiel, hoci Johnson mu pôvodne naplánoval prestávku do 14. októbra. Britské médiá predpokladali, že poslancom predloží návrh zákona na vypísanie predčasných volieb. Opozícia však takýto návrh už dva razy odmietla, jej prioritou je zabrániť brexitu bez dohody k 31. októbru.

Pokora zo strany Johnsona po jasnom verdikte súdu sa nečakala aj pre agresívne vyjadrenia niektorých členov vládnej Konzervatívnej strany. Samotný Johnson v prvej reakcii vyhlásil, že rozhodnutie súdu síce rešpektuje, ale považuje ho nesprávne. Ešte ďalej zašiel dnes generálny prokurátor Geoffrey Cox, ktorý v emotívnej výmene názorov v parlamente označil terajšiu Dolnú snemovňu za „mŕtvu“ a za „hanbu“, pretože poslanci tri razy odmietli návrh brexitovej zmluvy a nesúhlasili ani s predčasnými voľbami. „Tento parlament je mŕtvy parlament,“ vyhlásil Cox, ktorý vyvolal búrku protestných výkrikov a hnev mnohých poslancov, ktorí, naopak, za hanbu označili premiéra a jeho spojencov.

Vášnivé debaty v britskom parlamente budú pokračovať. Poslanci, ktorým sa podarilo presadiť zákon proti brexitu bez dohody, sa chystajú na ďalší boj s premiérom. Špekuluje sa totiž o tom, že Johnson sa pokúsi zákon obísť. Zákon ho zaväzuje, aby – ak do 19. októbra nedosiahne dohodu s EÚ alebo nebude mať súhlas parlamentu na neriadený brexit – požiadal EÚ o odklad. „Niet pochýb o tom, že vláda zákon dodrží. Ale je otázkou, čo presne zákon od vlády žiada,“ povedal v stredu Cox. Ten je hlavným právnym poradcom vlády a Johnsonovi odobril aj vynútenú prestávku parlamentu, ktorú Najvyšší súd označil za nezákonnú.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Brexit #Boris Johnson