Saudskoarabský princ pripustil zodpovednosť za vraždu novinára Chášukdžího

Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán pripustil zodpovednosť v kauze zabitia saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Princ to povedal v dokumente nakrútenom americkou televíziou PBS. Chášukdží bol vlani brutálne zavraždený na saudskoarabskom veľvyslanectve v Istanbule, kam si prišiel vybaviť dokumenty. Princ doteraz o prípade verejne nehovoril, niektoré západné vlády i americká Ústredná spravodajská služba sa domnievajú, že dal k zabitiu príkaz práve on. To ale druhý najmocnejší muž kráľovstva v rozhovore nepotvrdil.

26.09.2019 09:35
Muhammad bin Salmán Foto: ,
Korunný princ Saudskej Arábie Muhammad bin Salmán
debata (33)

Agentúra Reuters pripomína, že prípad poškodil princovu povesť a že odvtedy nenavštívil USA ani Európu. „Stalo sa to v čase, keď na veci dohliadam ja. Nesiem všetku zodpovednosť,“ povedal princ v dokumente s názvom Korunný princ Saudskej Arábie, ktorý bude PBS vysielať 1. októbra a z ktorého boli zverejnené niektoré časti.

Rijád najprv popieral, že bol Chášukdží zavraždený. Neskôr prokurátor priznal, že bývalý zástupca riaditeľa tajnej služby nariadil repatriáciu Chášukdžího, ktorý žil v USA a patril ku kritikom pomerov v kráľovstve. Vyjednávania o návrate vraj boli ale neúspešné, takže hlavný vyjednávač nariadil novinára zabiť. Príkaz vrahom dal prostredníctvom služby Skype bývalý princov poradca Saúd Kahtání, píše Reuters.

Moderátor Martin Smith v rozhovore s princom v dokumente položil otázku, ako sa mohla vražda stať bez toho, aby o nej princ konkrétne vedel. „Máme 20 miliónov ľudí a máme tri milióny vládnych zamestnancov,“ znela odpoveď.

Na otázku, či vrahovia dostali možnosť použiť súkromné vládne lietadlá, princ odpovedal: „Mám ministrov na to, aby veci zariaďovali, oni sú zodpovední. Mali právo to umožniť.“

Chášukdžího telo sa doteraz nenašlo, podľa vyšetrovateľov bolo zrejme rozštvrtené a odvezené z konzulátu. Saudská Arábia začala súdny proces, v ktorom čelí obvineniu z vraždy 11 ľudí. Zatiaľ sa konalo len niekoľko pojednávaní. OSN vyzvala k tomu, aby bol do vyšetrovania zahrnutý tiež korunný princ a ďalší vysokí predstavitelia krajiny.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Saudská Arábia #Muhammad bin Salmán