Pompeo: Máme potvrdené, že sýrsky režim použil v máji chemické zbrane

Spojené štáty získali informácie potvrdzujúce, že sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada použili v máji chemické zbrane. Vo štvrtok to oznámil americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo, ktorý zároveň avizoval, že USA podniknú odvetný krok.

26.09.2019 22:58
pompeo mike Foto: ,
"Spojené štáty dospeli k záveru, že Asadov režim použil chlór ako chemickú zbraň," povedal americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo (na snímke), popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN.
debata (102)

„Spojené štáty dospeli k záveru, že Asadov režim použil chlór ako chemickú zbraň,“ povedal Pompeo novinárom v New Yorku popri zasadnutí Valného zhromaždenia OSN. Podľa agentúry AFP dodal, že útok „neostane bez odvety“.

Damask tým porušil svoje záväzky vyplývajúce z dohovoru o zákaze používania chemických zbraní, upozornil Pompeo.

USA už skôr uviedli, že majú podozrenie týkajúce sa útoku z 19. mája, ktorý bol súčasťou ofenzívy vládnych síl v sýrskej provincii Idlib, ale snažili sa získať viac informácií.

„Spojené štáty nedovolia, aby takéto útoky zostali nepotrestané. Nebudeme ani tolerovať tých, ktorí sa rozhodli tieto krutosti utajiť,“ povedal Pompeo. Dodal, že jeho krajina „bude aj naďalej vyvíjať nátlak na zákerný Asadov režim, aby ukončil násilie namierené proti sýrskym civilistom a podieľal sa na politickom procese vedenom OSN“.

USA uvaľujú sankcie na Raúla Castra

Spojené štáty prostredníctvom Pompea zároveň oznámili, že uvaľujú sankcie na bývalého kubánskeho prezident Raúla Castra, ktorého obvinili z hrubého porušovania ľudských práv. Sankcie sa týkajú aj jeho najbližšej rodiny, konkrétne štyroch detí.

Raúl Castro hrá naďalej dôležitú úlohu v komunistickej strane, teda „dohliada na systém, ktorý svojvoľne väzní tisíce Kubáncov, pričom v súčasnosti je vo väzbe vyše 100 politických väzňov“, uviedol Pompeo. Okrem toho kubánsky režim podporuje venezuelského lídra Nicolása Madura v jeho tvrdých zásahoch proti opozícii.

Šéf americkej diplomacie tiež povedal, že rokovania na pracovnej úrovni so Severnou Kóreou o denuklearizácii, ktoré sa mali podľa očakávania konať v septembri, neboli ešte zorganizované a ich termín nie je stanovený. Pompeo však zopakoval, že USA sú pripravené pokračovať v týchto rokovaniach, napísala juhokórejská agentúra Jonhap.

„Rád vám dnes popoludní znova oznamujem: sme pripravení. Náš tím je pripravený sa s nimi stretnúť. Myslím, že je dôležité to potvrdiť,“ vyhlásil Pompeo.

102 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Sýria #chemický útok #Bašár al-Asad #Valné zhromaždenie OSN #Mike Pompeo