Po protestoch proti egyptskej vláde zatkli už takmer 2 000 ľudí, tvrdia aktivisti

Už takmer 2 000 osôb zatkli v Egypte po minulotýždňových neobvyklých protestoch proti vláde prezidenta Abdala Fattáha Sísího. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na piatkové vyjadrenie ľudskoprávnej organizácie Human Rights Watch (HRW).

27.09.2019 11:11
debata (2)

„Právni zástupcovia zadržaných osôb zverejnili na svojich sociálnych sieťach niekoľko prípadov, keď bezpečnostné zložky zadržali ľudí bezdôvodne len za to, že sa v zlú chvíľu ocitli na zlom mieste, ako aj za to, že mali vo svojich telefónoch kritický materiál (voči vláde),“ uviedlo HRW vo svojom vyhlásení.

Vláda podľa slov tejto ľudskoprávnej organizácie poslala do ulíc egyptských miest príslušníkov bezpečnostných zložiek vrátane „policajtov v civile“, ktorí náhodne „zastavujú okoloidúcich, vypočúvajú ich a kontrolujú obsah ich mobilných telefónov“.

Úrady tiež v obavách zo zopakovania sa minulotýždňových protestov zablokovali množstvo internetových služieb a stránok, píše AFP.

Na protivládnych protestoch sa uplynulý piatok vo viacerých egyptských mestách zúčastnili tisíce ľudí. Protesty vyvolali tvrdenia egyptského podnikateľa a aktivistu Muhammada Alího, ktorý ešte v polovici septembra, avšak bez uvedenia dôkazov, obvinil prezidenta Sísího i egyptskú armádu z korupcie.

Alí, ktorý pracoval 15 rokov na armádnych projektoch, sa momentálne nachádza v dobrovoľnom exile v Španielsku. Na Facebooku zverejnil sériu videí, v ktorých Sísího a egyptskú armádu obvinil z rozsiahleho plytvania verejnými zdrojmi. Tie boli podľa neho vynakladané na vily a iné stavebné projekty, určené pre vysokopostavených armádnych činiteľov. Sísí všetky Alího obvinenia označil za „nehorázne klamstvá a očierňovanie“.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #protesty