Prezradil Trumpa agent CIA?

Na údajné neprimerané správanie amerického prezidenta Donalda Trumpa vraj upozornil pracovník Ústrednej spravodajskej služby (CIA). Tvrdí to denník New York Times s odvolaním sa na vládne zdroje. Informáciu potvrdila agentúra Reuters. Kauza sa týka nátlaku Trumpa na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

27.09.2019 14:14 , aktualizované: 16:50
Americký prezident Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (14)

Šéf Bieleho domu žiadal Kyjev, aby sa pozrel na aktivity demokratického kandidáta na prezidenta Joea Bidena a jeho syna Huntera. Ten sedel v predstavenstve energetickej spoločnosti Burisma, ktorá podniká na Ukrajine.

Politický proces

Aféra viedla demokratov v Snemovni reprezentantov, kde majú väčšinu, k začatiu procesu impeachmentu (ústavnej žaloby), ktorý sa môže skončiť až odvolaním prezidenta Trumpa. Prezident tvrdí, že opozícia ho obťažuje. Trump tiež podľa agentúry AP vyhlásil, že za sťažnosťou mohol byť niekto ako špión a možno sa dopustil zrady. To je zločin, ktorý sa trestá aj smrťou. Demokrati Trumpovi odkázali, že nemá zastrašovať svedkov.

Z hrubého prepisu telefonického rozhovoru Trumpa so Zelenským vyplýva, že americký prezident riešil s ukrajinskou hlavou štátu vyšetrovanie Bidenovcov. Tí však nie sú z ničoho obvinení. Zelenskému sa mal ozvať Trumpov osobný právnik Rudy Giuliani aj minister spravodlivosti Bill Barr. Jednou z pák na Kyjev mohlo byť zastavenie vojenskej pomoci z Washingtonu. Zelenský tvrdí, že išlo o normálnu konverzáciu a nikto ho do ničoho netlačil.

Sťažovateľ, ktorý možný problém začal riešiť, pravdepodobne pracoval ako analytik v Bielom dome. Sám tvrdí, že nebol priamym svedkom všetkých udalostí, ktoré opisuje. No za posledné štyri mesiace získal informácie od viacerých predstaviteľov vlády USA, ktoré naznačujú, že Trump sa pokúšal zabezpečiť vplyv cudzej krajiny na voľby v roku 2020. Zamestnanec CIA na to upozornil nadriadených vrátane generálnej inšpekcie. Úradujúci riaditeľ amerických tajných služieb Joseph Maguire najprv nechcel sťažnosť whistleblowera zverejniť, ale v Kongrese vyhlásil, že pracovník CIA konal v dobrej viere a urobil správnu vec.

Impeachment by mohol stáť Trumpa kreslo v Oválnej pracovni, ale žalobu Snemovne reprezentantov musí potvrdiť Senát, kde majú väčšinu prezidentovi republikáni.

"Je to politický, nie právny proces,“ povedal o impeachmente profesor politológie Steffen Schmidt z Iowskej štátnej univerzity. Odborník však pokladá Trumpovo správanie za šokujúce a pripomína, že pri vyšetrovaní príslušné výbory Snemovne asi narazia aj na iné prezidentove problémy.

Je impeachment problém?

Podľa odborníkov je príliš skoro predpovedať, aký vplyv bude mať impeachment na budúcoročné prezidentské voľby. Expert na politickú komunikáciu z Americkej univerzity vo Washingtone Richard Benedetto si však myslí, že to demokratom skôr uškodí, ako pomôže.

"Pokračujú v niečom, čo vyzerá ako zúfalé pokusy dostať prezidenta Trumpa z úradu ešte pred voľbami v roku 2020. Naznačuje to, že si nie sú istí, že budú schopní poraziť ho v hlasovaní. Skúsili to s Muellerovou správou, ale neuspeli. Teraz sa demokrati pokúšajú o niečo, čo sa môže naťahovať aj budúci rok. Je to pre nich riziko,“ uviedol pre Pravdu Benedetto.

Odborník pripomína, že Trumpova podpora medzi ľuďmi sa pohybuje od 40 do 45 percent. "Jeho stúpenci ho neopustia, nech sa deje čokoľvek. Je vysoko pravdepodobné, že impeachment neprejde v Senáte. Trump sa potom vyhlási za víťaza. Okrem toho sa ľuďom asi nebude páčiť, že politici neriešia ich problémy, ale impeachment. Preto sa proces môže obrátiť proti demokratom. Trump sa na to spolieha,“ povedal Benedetto.

Politológ Steven Greene zo Severokarolínskej štátnej univerzity tvrdí, že situácia je nepredvídateľná. Expert sa však prikláňa k názoru, že impeachment, okrem situácie, že by Trump musel skončiť v Bielom dome, nebude mať veľký vplyv na prezidentské voľby.

"Zdá sa, a je to do istej miery neuveriteľné, že republikáni sa už prispôsobili zlému či azda až príšernému Trumpovmu správaniu. Respektíve už sami seba presvedčili, že prezidentovo správanie je vhodné,“ povedal pre Pravdu Greene. "Ak niekto stále v tejto chvíli stojí za Trumpom, tak je ťažké predstaviť si, že by zmenil názor. Nie je však úplne vylúčené, že keby sa na objavili nejaké usvedčujúce dôkazy v prezidentových kauzách, tak by stratil podporu niektorých dôležitých republikánov. Bolo by to pre Trumpa zlé,“ uviedol expert.

Greene nesúhlasí s názorom, že by impeachment mohol nejako prezidentovi politicky pomôcť. "Kde by sa našli voliči, ktorí by sa k Trumpovi pridali, lebo by mali pocit, že ho nespravodlivo obviňujú? Demokrati majú dobré dôvody na začatie procesu na základe viacerých línií vyšetrovania a šéfka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová k tomu pristúpila opatrne a uvážlivo. Je nepravdepodobné, že by došlo k nejakému veľkému zneužitiu impeachmentu, ktorý by Trumpovi pomohol získať voličov,“ vysvetlil Greene.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #impeachment #Volodymyr Zelenskyj