Francúzi schválili zákon povoľujúci umelé oplodnenie lesbám a slobodným ženám

Dolná komora francúzskeho parlamentu, Národné zhromaždenie, schválila v piatok návrh kontroverzného zákona, ktorý umožní lesbám a slobodným ženám podstúpiť procedúry umelého oplodnenia pomocou spermií od darcov. Kritici tohto rozhodnutia už avizovali protesty, píše agentúra AFP.

27.09.2019 15:02

Podľa agentúry ide o najzásadnejšiu sociálnu reformu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona od jeho nástupu do úradu v roku 2017. Táto iniciatíva však vyvolala hnev konzervatívcov, ako aj niektorých členov Macronovej strany Republika vpred (LREM), ktorí sa obávajú toho, že zákon zvýši počet „detí bez otca“.

Macron, ktorý ešte minulý týždeň pripustil politické riziká spojené s danou legislatívou, má podľa AFP na pamäti silnú vlnu odporu, ktorý pred šiestimi rokmi v krajine vyvolala legalizácia manželstiev párov rovnakého pohlavia.

Podľa súčasnej legislatívy môžu vo Francúzsku podstúpiť procedúry asistovanej reprodukcie, ako napríklad tzv. mimotelové oplodnenie (in vitro fertilizácia – IVF), len heterosexuálne pá­ry.

Návrh daného zákona musí ešte schváliť Senát.

Umelé oplodnenie slobodných žien a lesieb podľa agentúry AFP je aktuálne možné v desiatich členských štátoch EÚ, ktorými sú Portugalsko, Španielsko, Spojené kráľovstvo, Holandsko, Belgicko, Luxembursko, Dánsko, Írsko, Švédsko a Fínsko. Sedem štátov – Estónsko, Lotyšsko, Maďarsko, Chorvátsko, Bulharsko, Grécko a Cyprus – Umožňuje umelé oplodnenie slobodným ženám, ale nie lesbám. Naopak Rakúsko a Malta dovoľujú tento zákrok lesbám, ale nie slobodným ženám.

chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lesba #umelé oplodnenie