Za ochranu klímy sa demonštrovalo aj v Rusku a Rakúsku, Greta sa stretla s kanadským premiérom

Pravidelné piatkové demonštrácie proti nečinnosti vlád v boji proti klimatickej kríze prenikli aj do Ruska. Ako informuje ruský opozičný server Meduza, tento piatok sa demonštrácie konali až v dvadsiatich ruských mestách. Švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá tradíciu pravidelných piatkových protestov za klímu založila, bola tento piatok v Kanade, kde sa zúčastnila na demonštrácii a predtým sa stretla aj s kanadským premiérom Justinom Trudeaom.

27.09.2019 23:34
demonštrácie za ochranu klímy, klimatický... Foto: ,
Študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom "Piatky pre budúcnosť", inšpirovala 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová.
debata (29)

Hoci to v Rusku vôbec nie je bežné, proti protestom nezakročila polícia, hoci keď demonštranti ostro kritizovali vládu. Na demonštráciách v ruských mestách sa podľa fotografií zúčastnili len desiatky ľudí. Podľa Meduzy ich organizovali ruské pobočky Greenpeace, Extinction Rebellion a ďalších organizácií.

Viac než 100 000 ľudí sa v piatok zúčastnilo na demonštráciách za ochranu klímy v celom Rakúsku a žiadalo opatrenia proti klimatickej zmene. Konali sa na záver medzinárodného „týždňa za budúcnosť“, v rámci ktorého sa po celom svete uskutočnila séria klimatických štrajkov mladých ľudí, píše rakúsky denník Die Presse.

Organizátori z hnutia Piatky za budúcnosť už na úvod protestov vyhlásili, že pôjde o „najväčšiu demonštráciu za ochranu klímy v Rakúsku“. Podľa samotných organizátorov prišlo na protesty až 150 000 ľudí. Len vo Viedni vyšlo podľa odhadov do ulíc 80 000 ľudí, v Innsbrucku to bolo okolo 20 000 ľudí, v Linzi najmenej 9 000 osôb a v Grazi 8 000. Pre porovnanie na prvú veľkú environmentálnu demonštráciu v Rakúsku, ktorá sa konala 15. marca, prišlo len 20 000 ľudí.

Pochod vo Viedni viedol okolo symbolických miest, akými sú napríklad ministerstvo dopravy, Rakúska hospodárska komora či Dom mora (Haus des Meeres). Tam si protestujúci minútou ticha pripomenuli vyhynuté a ohrozené druhy rastlín a živočíchov. Demonštranti niesli plagáty s rôznymi kreatívnymi sloganmi, napríklad „Ocko, čo je to snehuliak?“, „Koho by volil ľadový medveď?“ či „Radšej ľad v Arktíde než sneh na Ibize“.

Thunbergová: Ani kanadský premiér nerobí pre záchranu planéty dosť

Švédska aktivistka Greta Thunbergová, ktorá tradíciu pravidelných piatkových protestov za klímu založila, keď najprv úplne sama protestovala v Štokholme, bola tento piatok v Kanade, kde sa zúčastnila na demonštrácii a predtým sa stretla aj s kanadským premiérom Justinom Trudeaom. Ten je veľkým Gretiným fanúšikom, no ani on si od nej nevypočul pochvalu. Po rozhovore s ním novinárom povedala, že ani kanadský premiér nerobí pre záchranu planéty nič zásadné.

„Samozrejme, že nerobí dosť. Ale tu ide jednoducho o veľký problém, toto je systém, ktorý je zlý,“ povedala Greta novinárom. „Je to veľký problém a zlý je celý systém, môj odkaz je rovnaký pre všetky politiky – načúvajte vede a podľa toho konajte,“ dodala šestnásťročná aktivistka.

Predseda kanadskej vlády novinárom povedal, že s Thunbergovou súhlasí, že treba robiť viac pre záchranu planéty a bojovať za zmiernenie globálneho otepľovania. V tejto súvislosti sľúbil, že kanadská vláda začne program, ktorého súčasťou bude aj výsadba dvoch miliárd stromov, ak sa Trudeau aj po voľbách budúci mesiac stane znovu premiérom.

Švédskou aktivistku označil Trudeau za pozoruhodnú mladú dievčinu. „Je hlasom generácie mladých ľudí, ktorí vyzývajú svojich politikov, aby pracovali viac a lepšie, a ja tomu načúvam,“ povedal Trudeau.

Podľa kanadskej televízie CTV sa v piatok zúčastnilo v Montreale demonštrácie za lepšiu ochranu klímy niekoľko desiatok tisíc ľudí. Podobné akcie sa konali aj v ďalších mestách Kanady.

Ako napísal denník Kurier, klimatické protesty sa v piatok konajú v 170 krajinách sveta. V Taliansku protestuje približne milión ľudí. Študentské demonštrácie za ochranu klímy, ktoré sa konajú pod heslom „Piatky pre budúcnosť“, inšpirovala 16-ročná švédska aktivistka Greta Thunbergová. Tá v septembri 2018 každý deň protestovala pred švédskym parlamentom a žiadala, aby politici spravili viac v boji proti klimatickým zmenám.

29 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Rusko #Kanada #Greta Thunbergová #klimatický štrajk