Egypťania opäť protestovali proti vláde prezidenta Sísího

Týždeň po nezvyčajných pouličných protestoch proti vláde prezidenta Abdala Fattáha Sísího sa uskutočnili tento piatok v Egypte opäť protestné zhromaždenia, pričom však vyšli do ulíc aj prívrženci tohto lídra. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

28.09.2019 11:30
debata (1)

Polícia v hlavnom meste Káhira uzavrela ulice vedúce k Námestiu oslobodenia (Mídán at-Tahrír), ktoré bolo v roku 2011 ohniskom vzbury proti dlhoročnému autokratovi Husnímu Mubárakovi. Reagovala tak na výzvy podnikateľa Muhammada Alího, žijúceho v španielskom exile, ktorý hovoril o „miliónovom pochode“ proti Sísímu.

Alí v zverejnených videonahrávkach obvinil prezidenta a armádu z korupcie, čím vyvolal v Egypte nezvyčajnú vlnu odporu. Bezpečnostné zložky však urýchlene zakročili a podľa údajov ľudskoprávnych organizácií zatkli od minulotýždňových protestov takmer 2000 osôb.

Nemenovaný svedok uviedol pre AFP, že v káhirskej štvrti Warrák sa zhromaždil po piatkových moslimských modlitbách približne trojtisícový dav, ktorý sa polícia snažila rozohnať slzotvorným plynom. Videozábery v sociálnych médiách ukazujú chaotické výjavy, keď účastníci z miesta utekali.

Menšie protesty proti Sísímu hlásili aj z juhoegyptských miest Kús a Kiná. V káhirskej štvrti Násirovo mesto zase demonštrovalo približne 1000 podporovateľov prezidenta, informoval spravodajca AFP.

Samotný Sísí, ktorý sa v piatok vrátil do Káhiry zo zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku, trval na tom, že nie je dôvod na znepokojenie. „Egypt je silnou krajinou vďaka Egypťanom,“ povedal pred novinármi.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #demonštrácie #Abdal Fattáh Sísí