Veliteľ iránskych revolučných gárd: V prípade konfliktu nezostane z Izraela nič

Námestník vrchného veliteľa iránskych revolučných gárd pre operácie varoval Izrael pred útokom na svoju krajinu. "Ak Izrael spraví strategickú chybu, bude musieť z dna Stredozemného mora loviť kúsky Tel Avivu," povedal Abbás Nilforúšán v rozhovore pre iránsku tlačovú agentúru Tasním, ktorú v nedeľu citoval denník The Jerusalem Post.

29.09.2019 15:53
debata (65)

Nilforúšán dodal, že „Izrael nie je v pozícii, v ktorej by mohol ohroziť Irán“, a „Irán obkľúčil Izrael zo všetkých strán“. V prípade otvoreného vojenského konfliktu medzi oboma krajinami „nezostane z Izraela nič“, pohrozil Nilforúšán.

Veliteľ taktiež komentoval konfrontáciu medzi izraelskými a iránskymi silami alebo ich zástupnými zložkami v Libanone a Sýrii. „Akúkoľvek chybu v danom regióne budeme považovať za zapojenie sa do vojny v celej oblasti. Akákoľvek akcia, ktorá odštartuje vojnu v tomto regióne, roznieti oheň, ktorý spáli tých, ktorí konflikt spustili,“ povedal iránsky činiteľ.

Židovský štát skoršie v tomto roku priznal zodpovednosť za stovky náletov proti iránskym cieľom v Sýrii.

Nilforúšán zároveň tvrdí, že libanonská šiitská organizácia Hizballáh „v prípade vypuknutia vojny oslobodí severný Izrael, keďže disponuje dobrým potenciálom na takúto akciu“. Hizballáh je materiálne a finančne podporovaný Iránom.

„Nepripustíme, aby sme nepriateľom čelili na vlastných hraniciach, a preto rýchlo presunieme vojnu na protivníkove základne a záujmové lokality, nech by sa nachádzali kdekoľvek,“ zakončil Nilforúšán s tým, že islamská republika vyvinula vojenský potenciál na diaľkový útok hlboko do vnútrozemia nepriateľa.

65 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán #konflikt