Britská novinárka obvinila Johnsona z obťažovania, ten to odmieta

Britská novinárka Charlotte Edwardesová obvinila premiéra Borisa Johnsona, že jej v roku 1999, teda v čase, keď bol tiež žurnalistom, pod stolom silno stisol stehno. Podobne podľa nej Johnson obťažoval aj ďalšiu ženu. Úrad premiéra to ale poprel.

30.09.2019 07:29 , aktualizované: 11:48
johnson, NEPOUZIVAT Foto: ,
Britský premiéa Boris Johnson
debata (41)

Edwardesová vo svojom stĺpčeku v nedeľníku The Sunday Times tvrdí, že udalosť sa stala počas obeda usporiadaného časopisom The Spectator, ktorého bol Johnson šéfredaktorom.

„Sedela som po Johnsonovom pravici. Po jeho ľavici bola jedna mladá žena, ktorú poznám. Nalievalo sa veľa vína, pilo sa veľa vína. Pod stolom som cítila Johnsonovu ruku na svojom stehne. Stisol,“ napísala Edwardesová, ktorá v tom čase ako mladá novinárka pre The Spectator písala príležitostne články.

Johnson ju podľa nej stlačil „vysoko na nohe“ tak silno, až sa vzpriamila. Po obede sa zverila žene po Johnsonovej ľavici, ktorá jej oznámila, že k nej sa terajší konzervatívny predseda vlády zachoval rovnako.

„Toto obvinenie je nepravdivé,“ reagovala v nedeľu Downing Street. Minister zdravotníctva Matt Hancock najprv uviedol, že v novinách je veľa iných historiek. Neskôr, po kritike a ešte pred zverejnením komuniké Downing Street, ale pripustil, že Edwardesovú pozná a že je dôveryhodná.

Podobne sa vyjadrila aj bývalá konzervatívna ministerka práce a sociálnych vecí Amber Ruddova, ktorá nedávno pre nesúhlas s dianím v strane kvôli brexitu opustila vládu i konzervatívcov.

Johnson obvinenia odmieta

Johnson odmieta obvinenia novinárky. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.

Boris Johnson čelí aj medializovaným podozreniam, že v období, keď bol starostom Londýna, poskytol finančné výhody firme americkej podnikateľky a bývalej modelky Jennifer Arcuriovej. Johnson, ktorý mal údajne s Arcuriovou pomer, tieto podozrenia popiera. Polícia skúma, či v tomto prípade existuje dostatok dôkazov na začatie vyšetrovania.

Premiér Johnson trvá na tom, že Spojené kráľovstvo musí odísť z EÚ 31. októbra, či už s dohodou alebo bez dohody. V Manchestri sa v týchto dňoch koná každoročný zjazd Konzervatívnej strany, ktorého heslom je „Get Brexit Done“ (Uskutočnime brexit).

Britský parlament začiatkom septembra prijal zákon, na základe ktorého musí premiér do 19. októbra predložiť parlamentu na schválenie návrh dohody o brexite alebo nechať poslancov hlasovať o odchode Británie z EÚ bez dohody. Ak by to do tohto termínu neurobil, musel by požiadať EÚ o odklad termínu brexitu do 31. januára 2020.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #sexuálne obťažovanie #Boris Johnson