Rusko vypálilo raketu na vzdialenosť, ktorá by bola podľa zmluvy INF hraničnou

Rusko otestovalo v pondelok raketu Topoľ-M odpaľovanú zo zeme, a to na vzdialenosť, ktorá by bola možným porušením dnes už neplatnej Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) so Spojenými štátmi. Tlačová agentúra DPA to uviedla s odvolaním sa na správy ruských štátnych médií.

30.09.2019 18:21
debata (114)

Podľa údajov ruského ministerstva obrany, prevzatých z tlačovej agentúry TASS, bola táto raketa vypálená z kozmodrómu Pleseck na severozápade Ruska smerom na cieľ, ktorý sa nachádzal v nešpecifikovanej časti Kamčatského kraja na ruskom Ďalekom východe.

Ide o vzdialenosť približne 5500 kilometrov, čo bola horná hranica doletu zbraní zakázaných spomínanou zmluvou. Takýto dolet môže pokrývať celú kontinentálnu Európu, pripomenula DPA.

Spojené štáty i Rusko odstúpili vo februári od zmluvy INF, pochádzajúcej ešte z roku 1987. Dokument zakazoval týmto mocnostiam okrem iného výrobu, skúšky alebo vlastníctvo jadrových a konvenčných rakiet s plochou dráhou letu, ktoré majú dolet 500 – 5500 kilometrov a sú odpaľované z pevniny. Rusko i Spojené štáty plnenie INF už skôr pozastavili, keď sa vzájomne obvinili z jej porušovania.

114 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #INF #Topoľ-M