V Nemecku sa začal súd s neonacistickou "teroristickou" bunkou

Súdny proces s neonacistickou "teroristickou" bunkou, obvinenou z prípravy násilného politického povstania v Nemecku, sa začal v pondelok - v období, keď je nemecká krajne pravicová scéna čoraz militantnejšia, uviedla tlačová agentúra AFP.

30.09.2019 22:35
GERMANY-TRIAL/ Foto: ,
Polícia privádza na súdne pojednávanie jedného z členov skupiny "Revolúcia Chemnitz", Drážďany, 30. september 2019.
debata (51)

Osem členov skupiny „Revolúcia Chemnitz“ vo veku 21 až 32 rokov je obvinených zo „založenia pravicovej teroristickej organizácie“.

„Chceli zmeniť dejiny Nemeckej spolkovej republiky a pretvoriť jej politický systém,“ uviedol spolkový prokurátor Kai Lohse na saskom najvyššom krajinskom súde v Drážďanoch.

Obvinení údajne plánovali podniknúť „ozbrojené a smrtiace útoky“ proti prisťahovalcom, politickým „odporcom“, novinárom a príslušníkom ekonomického establišmentu. Úrady sú presvedčené, že členovia skupiny sa pokúšali získať poloautomatické zbrane a prilákať militantov z celej Európy, s ktorými mali podniknúť „krvavý kúpeľ“, a to vlani v Berlíne 3. októbra, v Deň nemeckej jednoty.

„Toto je dosiaľ jeden z najdôležitejších súdnych procesov zaoberajúcich sa krajne pravicovým terorizmom,“ povedal nemecký generálny prokurátor Peter Frank.

Bezpečnostné služby dúfajú, že súdny proces, ktorý má trvať najmenej do apríla a počas ktorého má byť vypočutých okolo 75 svedkov, odhalí, čo presne obvinení naplánovali a aká veľká bola ich sieť.

Pojednávanie sa konalo takmer presne rok po zatknutí väčšiny podozrivých pri koordinovaných raziách a za prísnych bezpečnostných opatrení v hlavnom meste nemeckej spolkovej krajiny Sasko, bašte extrémnej pravice.

V tomto regióne vládne hlboká nenávisť voči liberálnej utečeneckej politike kancelárky Angely Merkelovej, ktorá spôsobila, že do Nemecka prišlo od roku 2015 vyše milión žiadateľov o azyl. Obžalovaní patria k scéne chuligánov, neonacistov a skinheadov v Chemnitzi a jeho okolí – ide o ďalšie mesto v Sasku, ktoré sa po vražde Nemca vlani v auguste stalo miestom pouličného násilia proti migrantom.

Za túto vraždu Nemca nožom minulý mesiac odsúdili 24-ročného Sýrčana na deväť a pol roka väzenia. Niekoľko hodín po dobodaní nemeckého občana vyšli na protest do ulíc tisíce ľudí. Reagovali tak na výzvy strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) a nacionalistickej skupiny PEDIGA, ktoré robia kampaň proti islamizácii Západu, ako to samy nazývajú.

Obžalovaní približne v tom istom čase, začiatkom septembra 2018, založili online chatovaciu skupinu pod názvom Revolúcia Chemnitz, pripomenula agentúra AFP. Prokuratúra uviedla, že 14. septembra piati z podozrivých „sa ozbrojili sklenenými fľašami, boxermi v rukaviciach a elektrošokovými prístrojmi a zaútočili na niekoľko zahraničných obyvateľov v Chemnitzi, ktorých zranili“.

„Vyšetrovanie ukázalo, že útok bol skúškou na akciu, ktorú jeden z obvinených plánoval na 3. októbra 2018,“ informovala prokuratúra. Prokuratúra v pondelok citovala aj z chatov, nájdených v aplikácii Telegram v mobiloch členov tejto skupiny. V komunikácii načrtávali svoje plány vrátane „vyhubenia“ prisťahovalcov a politických nepriateľov a „poľovačky“ na cudzincov.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #súdny proces #"Revolúcia Chemnitz"