Kyjev uzná osobitný štatút povstalcov v Luhansku a Donecku

Ukrajina uzná osobitný štatút povstaleckých zón v Luhanskej a Doneckej oblasti na východe krajiny. V Kyjeve to dnes oznámil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa ukrajinských i ruských expertov by rozhodnutie mohlo výrazne prispieť k realizácii minských dohôd z roku 2015, kde od začiatku vojny pred piatimi rokmi zomrelo vyše 13 000 ľudí.

01.10.2019 17:28 , aktualizované: 20:00
debata (149)

Kyjev sa po dlhšom váhaní rozhodol prijať takzvaný „Steinmeierov plán“ nazvaný podľa bývalého nemeckého ministra zahraničia a terajšieho prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera. Plán počíta s uznaním osobitného samosprávneho statusu povstaleckých zón ako pred voľbami na území kontrolovanom separatistami, ako aj po nich, ak prebehnú demokraticky.

Uznanie „Steinmeierovho plánu“ bolo jednou z podmienok Ruska na usporiadanie summitu normandskej skupiny združujúcej najvyšších predstaviteľov Ukrajiny, Ruska, Nemecka a Francúzska. Ďalšou podmienkou bolo oddelenie bojujúcich skupín na frontovej línii vo vymedzených oblastiach. Aj o tomto bode sa dnes na rokovaní v bieloruskej metropole Minsk údajne dosiahla dohoda.

Zelenskyj na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že nový zákon o osobitnom štatúte takzvaných „ľudových republík“ na Donbase by mal do konca tohto roka schváliť parlament, kde má väčšinu prezidentská strana Sluha národa. Schvaľovaniu zákona by mala predchádzať „verejná diskusia“, dodal prezident.

Mnohí politici v Kyjeve mali proti „Steinmeierovmu plánu“ značné výhrady, pretože podľa niektorých výkladov legalizoval separatistické povstanie na východe krajiny podnecované Ruskom. Sám Zelenskyj dnes plán označil za „veľké strašidlo“. Podľa prezidenta ide pritom len „o jednu či dve vety“.

Dôvod na optimizmus?

Zákon o osobitnom systéme miestnej samosprávy na povstaleckých územiach, známy ako zákon o osobitnom statuse Donbasu, by podľa „Steinmeierovho plánu“ mal začať v dočasnej podobe platiť okamžite po schválení, teda ešte pred miestnymi voľbami v zóne kontrolovanej separatistami. Po voľbách, ak by prebehli demokraticky a pod dozorom európskych pozorovateľov, by zákon nadobudol konečnú platnosť.

„Žiadne voľby pred hlavňami guľometov nemôžu byť a nebudú,“ povedal Zelenskyj. Nový zákon o osobitnom štatúte „nepresahuje žiadnu červenú čiaru, o žiadnu kapituláciu preto nejde a nikdy nepôjde,“ zdôraznil.

Niektorí komentátori na Ukrajine aj v Rusku miernia optimizmus, pretože názory na konkrétnu podobu ako zvláštneho statusu, tak i miestnych volieb sa môžu v Kyjeve a Moskve rôzniť. O to väčší je podľa nich význam pripravovaného summitu normandskej skupiny, kde by mohla váhu dohodnutých mierových krokov podporiť autorita európskych štátnikov. Vedľa Ruska a Ukrajiny do skupiny patria Francúzsko a Nemecko.

Osobitný štatút Donbasu má podľa minských dohôd zahŕňať právo na jazykové sebaurčenie, účasť zvolenej samosprávy na vymenovanie šéfov prokuratúry a súdov alebo vytvorenie oddielov ľudových milícií. Mandát poslancov miestnych rád a činiteľov zvolených v predčasných voľbách pritom nemôže byť predčasne zrušený.

149 debata chyba
Viac na túto tému: #minsk #Donbas #kontaktná skupina