Polícia v Iraku rozháňala dav demonštrantov za pomoci ostrej streľby

Jedného mŕtveho a viac ako 200 zranených si v utorok vyžiadali tvrdé zásahy irackých bezpečnostných zložiek proti davu protivládnych demonštrantov v Bagdade. Najväčšiu protestnú akciu od nástupu novej vlády polícia nakoniec rozohnala za pomoci ostrej streľby. S odvolaním sa na správy svojho reportéra o tom informovala agentúra AFP.

01.10.2019 19:47
Irak / demonštrácia / protest / Foto: ,
Protivládna demonštrancia v Bagdade, 1. októbra 2019.
debata (16)

Väčšinu zranení mali podľa polície a zdravotníckej služby za následok inhalácia slovotvorného plynu a zásahy gumovými projektilmi.

Incidentu predchádzal protest približne tisícového davu, ktorý sa zhromaždil na námestí v bagdadskej štvrti Tahrír. Akcia protestu prebiehala v bezprostrednej blízkosti prísne stráženej tzv. Zelenej zóny, kde sa nachádzajú zahraničné ambasády a budovy irackej vlády.

„Tí zlodeji nás okradli,“ kričal dav demonštrantov zabalených do irackých zástav na adresu vlády v Bagdade, ktorá je podľa štatistík neziskovej mimovládnej organizácie Transparency International považovaná za 12. najskorum­povanejšiu na svete.

Niektorí demonštranti sa na protestnej akcii podľa AFP zúčastnili hlavne na protest proti vysokej úrovni nezamestnanosti najmä medzi mladými ľuďmi, ako aj v reakcii na zlú úroveň verejných služieb, pre ktorú sú charakteristické časté výpadky elektrického prúdu a dodávok vody.

Poriadkovej polícii sa spočiatku podarilo demonštrantov z námestia vytlačiť, tí sa však rýchlo preskupili a pokúsili prebojovať k mostu vedúcemu do Zelenej zóny. Bezpečnostné zložky následne dav rozohnali za pomoci ostrej streľby. Podľa AFP išlo o zatiaľ najmasovejšiu demonštráciu proti vláde premiéra Ádila Abdala Mahdího od jej nástupu k moci v októbri 2018.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #streľba #demonštranti